Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

powitanie i pytanie o BItzer 4182Y

5 Odpowiedzi, 8020 Wyświetleń

wit

2008-08-12, 08:47:19
Top użytkownik
Witam wszystkich kolegów po fachu... -po raz pierwszy tu na tym forum...
teraz pytanie a poniżej kilka słów o sobie....

PILNIE potrzebuję dane techniczne sprężarki semihermetycznej BITZER 4182Y

znajomemu siadła komora mroźnicza (wymiary 3,5 x 10 x 3,5 m)- zatarł się stary agregat -sprężarka bitzer 4182Y pracujący na R22.
jako, że trzeba było natychmiast uruchomić -wstawiłem inną sprężarkę -używany "w dobrym stanie" hermetyk maneurop LTZ88

-bo akurat była pod ręką -a wydajność wydawała się zbliżona.
-trzeba było ciąć koszty (komora do likwidacji -ma pracować jeszcze tylko około pół roku więc właściciel nie chciał płacić za nowy sprzęt) więc w grę wchodził tylko "dostępny od ręki sprzęt używany)

niestety po 3 dobach komora osiągnęła tylko -8 zamiast -16.
uruchomiono przy temp w komorze +13 stopni i w godzinę pusta komora zeszła do temp -3
niestety natychmiast -nieczekając na wymrożenie komory załadowano 2,5 tony świeżego schłodzonego do +2 stopni mięsa i jeszcze ponad tonę mięsa o temp 0 -ale już zamrożonego (mięso wyjęte z mroźni po awarii i 3 dni przechowywane w komorze zerowej)

komora dwie doby zatrzymała się na -6 potem w trzeciej dobie doszła do -8 i czekam co dalej. czy po prostu trzeba jej dać więcej czasu -bo została przeładowana na starcie -czy jednak wydajność "zamiennika" jest zbyt mała?

z tabliczki znamionowej "starej" sprężarki udało mi się sczytać typ -niestety nie mogę namierzyć żadnych danych technicznych... -i prawdopodobnie wydajność w metrach na godz -jako 39,3 m3 /godz -prawdopodobnie -bo tabliczka jest dość zatarta i nieczytelna w tym miejscu. wydajność zamiennika dobrałem na podst właśnie metrów sześciennych na godz.... tylko czy to jest wiarygodne ?
pozdrawiam.
Witek

PS. kilka słów o mnie.... -z wykształcenia jestem.... inżynierem chłodnictwa... jednak kilkanaście lat pracowałem jedynie jako obsługa dużej maszynowni amoniakalnej -jedynie dorywczo czasem naprawiając coś freonowego... więc zaległości w wiedzy "freonowej" się tworzyły... od ponad roku pracuję dodatkowo jako serwisant freonowych urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych. Niby mam dużo wiedzy -jednak czasem brakuje "czegoś czysto praktycznego" co jedynie przez zwykłe obycie i praktykę można zdobyć... więc liczę na pomoc bardziej doświadczonych kolegów z tego forum.
pozdrawiam serdecznie -Witek.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa