aminokwas napisał(a):Wytłumacz mi skąd się bierze to zimne powietrze pompowane do mieszkania.To nie ja wymyśliłem tylko jakiś "engineer of suntec" wiem że w domu odbiera ciepło z mieszkania i wyrzuca je na zewnątrz rurą i drugim wylotem pompuje zimne do mieszkania. Zauważ model który podałem w linku ma w opisie możliwość stania na zewnątrz budynku. Jest to logiczne że pobiera powietrze z zewnątrz ochładza je po czym puszcza rurą do mieszkania. Tak samo też wypuszcza odebrane gorące powietrze z drugiej strony. Prościej - zasada działania ta sama co stojąc w mieszkaniu tylko kierunek odwrotny żeby można było zimne powietrze pokierować rurą zamiast kratką nawiewową co tu trudnego do zrozumienia? 1 wlot (zaciągane powietrze, 2 wyloty (zimny i gorący) jeden na mieszkanie drugi ponownie na zewnątrz klimatyzatora.
aminokwas napisał(a):Czy nie jest tak, że zaciąga powietrze z balkonu, schładza je i następnie wdmuchuje do pomieszczenia?
Czyli na balkonie w upalny dzień masz niższą lub co najmniej taką samą temperaturę jak w mieszkaniu?
Ni w ząb nie rozumiem twojego toku rozumowania, sugerujesz że jeśli powietrze będzie cieplejsze na wejściu niż w pomieszczeniu ochładzanym to klima nie będzie działać?
Prosty przykład:
W lato jak na zewnątrz mam 35-36 stopni to w domu mam 33 Uważasz że jak wystawię klimę na zewnątrz to przestanie działać jak na wejściu będzie miała 2-3 stopnie więcej? Co za różnica czy klimatyzator pociągnie ciepło stojąc wewnątrz czy na zewnątrz budynku ? Chyba tylko taka że stojąc na zewnątrz wydajność chłodzenia będzie się różniła właśnie o tą różnicę 2-3ch stopni powiedzmy stojąc w domu obniży do 22 stopni a na zewnątrz z racji że cieplej o 2 stopnie niż w domu to "wpompuje 24 stopnie. No i taka różnica że będzie pracował ciągle w otoczeniu gorąca a nie w mieszkaniu gdzie robi cię coraz chłodniej więc efektem co najwyżej będzie fakt że będzie kręcił w kółko i termostat nie wyłączy się gdy temperatura w mieszkaniu osiągnie planowaną temperaturę ot co. Innej zależności nie widzę. Chyba że uważasz że gorące powietrze wyrzucane przez klimatyzator ogrzeje powietrze wokół klimatyzatora stojącego na zewnątrz osłabiając coraz bardziej jego zdolność do chłodzenia :lol:
ELEKTROSERWIS napisał(a):....abyś wybrał okienniaka i zastosowała zestaw do montażu w oknie przy pomocy prostego triku.
Okienne fajne tylko nie wiem jak miałbym zamontować coś takiego w oknie uchylnym a nie przesuwnym jak to zazwyczaj są montowane. O jakim triku mówisz :>?
Btw Aminokwas skoro mowa o klimie okiennej - teraz ty mi wytłumacz zasadę działania klimatyzacji okiennej i dlaczego nie jest tym samym co klimatyzator postawiony właśnie na zewnątrz i pompujący chłód do mieszkania :>
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY