Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Badanie szczelności - koniecznie azotem ?

42 Odpowiedzi, 45950 Wyświetleń

ktopyta

2016-04-19, 19:04:11
Nowy użytkownik
mg napisał(a):
ktopyta napisał(a):
obser napisał(a):To co robisz,to można przegonić gaz i taki sam efekt osiągniesz,ale jakoś nie przystoi na tym forum pisać takie bzdety.Jak nie masz gdzie sobie popracować z fachowcami,to idź na jakiś podstawowy kurs.Nie inwestuj w azot,zainwestuj w nitrogen,kup detektor , zamów mieszankę 5% wodoru i 95% azotu, niewiele zapłacisz więcej niż za azot, a nieszczelność znajdziesz bardzo dokładnie.A tak na marginesie,robisz to dla siebie , czy jesteś "profesjonalną firmą?Kompresor to bardzo fana rzecz,niezbędna do pompowania kól,lub napędzania narzędzi pneumatycznych, i jak dobry to do prac lakierniczych.Innych zastosowań nie mogę na szybko znaleźć.

W tym kraju tylko wszystko sprzedają, ale już niczego nie produkują i nie uczą.
Dlatego na kursach to można poczytać ulotki, a nie dowiedzieć się czegoś praktycznego.
Robię to głównie dla siebie, buduje dom i zrobiłem małego splita na próbę. Jakoś mi się spodobało i później zrobiłem przy okazji serwerowni, drugą sztukę. W sumie, to chyba 4 sztuki w całej karierze, ale temat mnie wciągnął i chyba więcej na sprzęt wydałem, niż póki co zarobiłem. Ale nie o to chodzi, chodzi o hobby, "konika" i jak to tam kto lubi zwać. Nowy temat "na tapecie", nowa wiedza. Mam wiele pytań, a nikt niczego nie chce powiedzieć i może się nawet nie dziwie, za to większość robi te klimy na odwal się, byle szybciej. Ja za to 1 sztukę robię 2 dni, a w porywach do 3. Wszystko sam, na chodzenie tu i tam tracę pewnie z 2 godziny w sumie, ale mam radochę, że jest szczelnie i ...zimno. No ale ja mogę, bo to są dla mnie roboty dodatkowe, nie główne. Taki niedzielny monter ze mnie Wink

Mariusz

Radzę zrobić nie konika a certyfikat.
Nie dla psa kiełbasa Wink Jak będzie cena adekwatna do wartości (wiem, rzecz gustu), to zrobię. Niech się tabuny przewiną, kurz opadnie, to wtedy "się wezmę". Niech się już wyjeżdża po Słowacjach czy innych Czechach.
Tak sobie właśnie zrobiłem uprawnienia UDT na podesty ruchome i się cieszę, bo już się "przypadkiem" zwróciły, a zostaną ... podobno do końca życia.
Jak się człowiek nudzi, to mu różne głupie rzeczy do głowy przychodzą - z kursami włącznie.

Mariusz
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa