Shitashii napisał(a):Ktopyta - jak będziesz wiedział o parowaniu składników w mieszaninach, to sam zrozumiesz dlaczego do góry dnem... a nie przez słomkę. No chyba, że sprawa nie jest pilna.Wpadłem na moment, więc tak po łebkach...
Nie jest pilna, bo żeby to montować, to nie trzeba za wiele wiedzieć. Ja chce dla siebie, bo jak czegoś nie rozumiem, to mnie wku...rza.
Wiem, że się odwraca, żeby nie mieć postaci gazowej tylko ciekłą i to ma sens.
Tylko, że skoro ładuję ciecz, a ona już nie ma po drodze jak się rozprężyć i zamienić znowu w gaz (no chyba, że zawór serwisowy to jest nie takie coś co myślę, czyli po wciśnięciu pręcika w środku robi się wielka dziura i mam po drugiej stronie rurkę z gazem), to właściwie przedłużam tylko wężami ciekły czynnik i wtłaczam go do rurki gazowej. I to mi nie pasuje. Albo nie wiem czegoś o tym zaworze serwisowym i ciekawe gdzie o tym piszą, albo źle przeczytałem gdzieś w pośpiechu o tym, że odwrócenie butli to prosta zamiana w postać ciekła.
Mnóstwo domysłów, ale nie mam starej klimy do zabawy i jej nie rozkręcę na biurku, a wiele bym dał, żeby mieć....Dlatego prosiłem o pomoc. Zadałeś mi pracę domową i jak tyko znajdę chwile, to będę szuka. Póki co pamiętam, że zaletą R410A jest to, że nie jest to żadna mieszanina, ale gaz jednorodny co ma wiele zalet, o których można poczytać. Tylko, że kazałeś mi czytać o mieszaninach, więc znowu zbiłeś mnie z tropu....
Słomka, to przecież był żart dot. piwa, a nie klimatyzacji. Czyżby stąd to nieporozumienie ? Piwa się uczepiłem, bo mi jest "bliskie", ale już trzymając się tej nomenklatury, to jakbym nie przechylił, to bym miał bąble w nosie, a w oczach łzy. Coca cola działa podobnie

Biegnę budować dom, do wieczora...mam nadzieję.
Pozdrawiam,
Mariusz
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY