Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klimatyzacji / sprzęt / wiedza

10 Odpowiedzi, 7533 Wyświetleń

Ssss

2016-04-26, 13:18:26
Nowy użytkownik
Witam na forum, to mój pierwszy post, mam nadzieję, że na tym forum znajdę odpowiedzi na dręczące mnie pytania.

Od kilku lat dorabiam montując klimę bo "umiem" i mam jakiś tam sprzęt.
Niestety tak naprawdę z teorii wiem niewiele, większość z praktyki, autoryzację od producentów jakieś tam mam ale to tylko papiery. Myślałem o tym, żeby zająć się klimą z pełną fachowością i stąd mam kilka pytań:

1. Jaki jest potrzebny sprzęt:
- do robienia próby szczelności? (w sumie nigdy nie rubiłem, facet który mnie "uczył" mówił, że najważniejsza jest staranność montażu i wszystko będzie ok. w sumie do tej pory to się sprawdzało, szczelność sprawdzałem tylko na próżni)
- mam wagę, manometry, kielicharki, pompę próżniową, zwykłe narzędzia. Co jeszcze potrzebuję?

2. Wiedza.
-Gdzie można znaleźć jakieś publikacje dotyczące tego tematu?
-Co robić w przypadku awarii sprzętu - jak go diagnozować ? (pierwsze urządzenie zamontowałem ok. 8 lat temu i zdażyło mi się raz wymienić czujnik temperatury w jednostce wewnętrznej nic innego nigdy mi się nie posypało, zamontowałem już przynajmniej z 30 urządzeń)

3. Uprawnienia.
-Czy potrzebuję jakieś specjalne uprawnienia do montażu klimy?
-------------------------------------------------------------------------------------
4. Pytania z bieżącego montażu i w tym momencie najbardziej pilne Smile.
Montowałem urządzenia LG z serii BASIC i jeszcze ich nie uruchamiałem, a takie rzeczy trzeba wpisać do karty gwarancyjnej.
- jakie ciśnienie jest wymagane do próby szczelności?
- jak sprawdzić prawidłowo ciśnienia pracy i jakie one powinny być, podobno przy inverterach nie jest to takie jednoznaczne?
- jakie powinny być temperatury nawiewów?

Wiem, że nie wszyscy chcą się dzielić swoją wiedzą w końcu wielu z tego żyje. Ja tylko chciałbym rocić dobrze to co i tak już robię.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa