radekklimat napisał(a):radekrp90 napisał(a):(...)
Przy cisnieniu 2Bary czynnik R134a ma temperature parowania rowne zero stopni, z kad ci sie wzieło -10?
Z wykresu - na linii przemiany fazowej (parowania) jest dla 2 bar -10 st.C, dla 3 bar około 0 st.C.
Może coś mylę ale takie wartości widzę na wykresie i kalkulatorze (teraz sprawdzałem w kalkulatorze, bo wcześniej oglądałem tylko wykres). Może coś mylę - nie przeczę ale obstaje przy swoim

Pamiętać należy, że to że czynnik ma -10 nie oznacza jednocześnie, że parownik też się da tak oziębić - zawsze jest pewna "delta"
Ale przecież nie będziemy tu robić wykładów z wymiany ciepła.Jarek79kk napisał(a):radekrp90 napisał(a):(...)Czy caly czas to nie wiem i co sie dzieje po wylaczeniu rowniez nieneiem ale generalnie po kilkunastu minutach pracy jak idstawilem auto na bok to woda na podlodze byla wiec leci
A jaka jest zaleznosc z ta woda?
Jeśli ilość wody skraplanej maleje wraz z pracą układu i gwałtownie rośnie po jego wyłączeniu (z włączonym nawiewem) to z dużym prawdopodobieństwem zamarza parownik (tym samym zmniejszając czynną powierzchnię pracy oraz przepływ powietrza) - tak tak na logikę według mnie jedna z możliwości diagnozy po upewnieniu się, że klapy działają.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY