Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przygotowanie domu pod klimatyzacje

36 Odpowiedzi, 27393 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

Darek_TKR

2016-09-09, 06:55:02
Nowy użytkownik
Bolas napisał(a):I wszystko jasne Big Grin ale myślę że nie ma co dyskutować bo użytkownik strzelił foszka.
A dlaczego niby? To że praktycznie nikt nie chce pomagać to akurat normalne ;P To tak jak na studiach było: chcesz żeby coś było zrobione w terminie i dobrze licz na siebie Smile

Informacje od Amfana (dziękuję) będą pomocne. Czyli najpierw moc uwzględniając kubaturę budynku, okna ściany i wszystko co może wpłynąć na temperaturę. Potem określenie ilości pomieszczeń do schłodzenia uwzględniając kubaturę konkretnego pomieszczenia. Tutaj pytanie: czy np. jak do salonu o dużo większej powierzchni niż np. pokój na poddaszu mogę zrobić załóżmy wychodzi średnica 400 a zrobię 4x100 teoretycznie to samo (od początku jakiś łącznik). Później nomogram i dobranie przekroju. Czyli ogólnie dobrze będzie jak będę miał wizje całościową i podeprę to przeliczeniem.

Szukam książek na ten temat. Jak odszukam informacje to sobie policzę.

DBKlima napisał(a):Przypominam że forum jest dla firm z branży, a nie dla Kowalskiego który wejdzie i za miskę ryżu oczekuje stania na baczność.... bo on wie .. i bo on w google widział.

Jak jesteś taki wszechwiedzący to po co się tutaj udzielasz? Skoro się tym zajmujesz powinieneś sobie radzić z każdym tematem a nie pytać innych jak ten Twój Kowalski. Ja w swojej pracy nie pytam się konkurencji jak coś rozwiązać. Dostałem już wystarczającą odpowiedź i resztę sam policzę będzie źle to się kiedyś poprawi ;P Projekt do czegoś co może nie będzie realizowane a sprowadza się do paru kawałków kanałów. Jak ten projekt wygląda jak wszystkie inne projekty instalacyjne dla domu jednorodzinnego to w parę minut mogę Ci taki zrobić mając jakiś wzorzec dla domu o podobnej kubaturze.... Parę norm do sprawdzenia i po temacie. Niestety takiego wzoru nie mam bo pytania by nie było.

Ps
Na jakich materiałach robione są kanały, z czego? Jaki producent? Potencjalny klient ma prawo wiedzieć co będzie miał w domu ;P
Pytałem też o namiary na sprawdzone firmy z okolicy Krakowa ale tego też nikt nawet w prywatnej wiadomości nie potrafił podesłać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-09, 08:19:12 przez Darek_TKR.)

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa