MariOo napisał(a):No nie masz racji, mam dom szkieletowy czyli praktycznie zero akumulacji i dom szybko się wychładza. -23 stopnie to była najniższa temperatura a poniżej -15 w nocy było przez prawie 14 dni. była to zima 2011/2012. Po za tym jeszcze raz zapytam, czym waszym zdaniem rózni się agregat z klimy od agregatu z pompy powietrze woda, że jedno może być jedynym źródłem ciepła a drugie nie1igor1 napisał(a):a co ma izolacja cieplna do tego czy klima ogrzeje dom czy nie, to raczej trzeba dopasować moc klimy do zapotrzebowania. U mnie 11,2 kW i wystarcza nawet do -20 gdzie pewnie wtedy ma w okolicach 4-5 kW.
kolego -23/-20 to miałeś z poniedziałku na wtorek potem temp wzrosła do -5 przez 3 dni a po nich już było od 2 stopni w porywach do -3 przez cała KALENDARZOWĄ zimę.Utrzymałeś zadaną temp bo dom nie traci ciepła w godzine.Gdyby to - 20 trwało dłużej jak ten 1 dzień bo np.2 tygodnie to na środku salonu byś ognisko rozpalił i jak góral z siekierką na jednej nodze podskakiwał.136m2 domu przy -20 i 4-5 kW
Projektowe straty cieplne u mnie to ok 40W/m2 przy -20, czyli 136x40 daje 5,44kW, czyli moja dobrana klima ma szansę jak najbardziej ogrzać mój dom, zwłaszcza że zrobiłem jeszcze kilka poprawek
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY