HC napisał(a):Sprawdz sobie jak zachowuje się układ np. przy zadanej temp w komorze -30 st.C Tzn. Jak osiągnie tą temp w jakich cyklach pracuje sprężarka, jak szybko narasta obciążenie cieplne.
Takie pytanie z innej beczki? Do jakich celów ta mini komora? Eksperyment? Mrożenie jakiś próbek.
Osobiście zaprojektowałbym coś takiego z konwekcją wymuszoną( czytaj mały wentylator intensyfikujący wymianę ciepła w parowniku).
1. Sprawdzałem jak długo utrzymuje się temperatura -25C w komorze ( czujnik w powietrzu) spadła do ok -24C po ok 2 godzinach. Więc wydaje mi się że obciążalność jest bardzo mała a agregat za duży może to jest problemem.
2. Eksperyment, w komorze nie może być żadnych elektronicznych urządzeń.
awax napisał(a):Napisz do czego ma służyć to urządzenie.
Najprościej mówiąc przyjmujemy że do komory wkładamy np szklankę z wodą i ma się zamrozić do min -35C i utrzymywać tą temperaturę z dokładnością +/- 3 stopni przez wiele godzin (czyli dążymy do zbudowania zwykłej typowej zamrażarki)
awax napisał(a):Czy jest narzucony zakres temperatur?,czas wychłodzenia?,obciążenie wewnętrzne itd itd.
Jeżeli są rygorystyczne wymagania co do temperatury to konieczna regulacja ciśnienia skaplania i parowania,np zawór stałego ciśnienia i płynna regulacja wentylatora skraplania.
Im niższa temperatura tym lepiej absolutne minimum to -35C. Czas wychłodzenia nie jest z góry narzucony jaki wyjdzie taki będzie
PS. Płynną regulację obrotów wentylatora mam ale czy działa na maxa czy minimum nie ma większego wpływu na pracę układu ciśnienie wzrasta jedynie z ok 12 Bar do 13,5 Bar
Dziś do komory włożyłem grzałkę o dużej powierzchni i mocy 50 Wat. Co ciekawe nie ma to większego wpływu na pracę układu bo w pewnym momencie ciśnienie spada poniżej 0,1 Bar na ssaniu.
Czy zwróciliście uwagę na zamieszczony przeze mnie film i temperatury na początku i końcu parownika?
( film i wykres z pustą komorą bez grzałki wewnątrz, komora zamknięta)
Wejście | Wyjście | Czas
- 32.6C | -27.7C | 0s
- 32.8C | -30.4C | 16s
- 33.2C | -31.7C | 24s
- 35.1C | -30.0C | 40s
- 37.0C | -27.5C | 64s
- 36.0C | -21.8C | 170s
- 35.8C | -33.8C | 204s
- 38.5C | -30.8C | 240s
Czerwony wykres to wejście a niebieski wyjście. Nie jestem ekspertem ale czy zawór termostatyczny nie ma czasem za zadanie utrzymywać stałego przegrzania bo u mnie lata jak świnka w patyku
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY