Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R404A - temperatura -40C

57 Odpowiedzi, 50804 Wyświetleń

drzewko

2017-04-20, 20:17:39
Nowy użytkownik
HC napisał(a):Sprawdz sobie jak zachowuje się układ np. przy zadanej temp w komorze -30 st.C Tzn. Jak osiągnie tą temp w jakich cyklach pracuje sprężarka, jak szybko narasta obciążenie cieplne.

Takie pytanie z innej beczki? Do jakich celów ta mini komora? Eksperyment? Mrożenie jakiś próbek.
Osobiście zaprojektowałbym coś takiego z konwekcją wymuszoną( czytaj mały wentylator intensyfikujący wymianę ciepła w parowniku).

1. Sprawdzałem jak długo utrzymuje się temperatura -25C w komorze ( czujnik w powietrzu) spadła do ok -24C po ok 2 godzinach. Więc wydaje mi się że obciążalność jest bardzo mała a agregat za duży może to jest problemem.

2. Eksperyment, w komorze nie może być żadnych elektronicznych urządzeń.

awax napisał(a):Napisz do czego ma służyć to urządzenie.

Najprościej mówiąc przyjmujemy że do komory wkładamy np szklankę z wodą i ma się zamrozić do min -35C i utrzymywać tą temperaturę z dokładnością +/- 3 stopni przez wiele godzin (czyli dążymy do zbudowania zwykłej typowej zamrażarki)

awax napisał(a):Czy jest narzucony zakres temperatur?,czas wychłodzenia?,obciążenie wewnętrzne itd itd.
Jeżeli są rygorystyczne wymagania co do temperatury to konieczna regulacja ciśnienia skaplania i parowania,np zawór stałego ciśnienia i płynna regulacja wentylatora skraplania.

Im niższa temperatura tym lepiej absolutne minimum to -35C. Czas wychłodzenia nie jest z góry narzucony jaki wyjdzie taki będzie Smile

PS. Płynną regulację obrotów wentylatora mam ale czy działa na maxa czy minimum nie ma większego wpływu na pracę układu ciśnienie wzrasta jedynie z ok 12 Bar do 13,5 Bar

Dziś do komory włożyłem grzałkę o dużej powierzchni i mocy 50 Wat. Co ciekawe nie ma to większego wpływu na pracę układu bo w pewnym momencie ciśnienie spada poniżej 0,1 Bar na ssaniu.

Czy zwróciliście uwagę na zamieszczony przeze mnie film i temperatury na początku i końcu parownika?
( film i wykres z pustą komorą bez grzałki wewnątrz, komora zamknięta)

Wejście | Wyjście | Czas
- 32.6C | -27.7C | 0s
- 32.8C | -30.4C | 16s
- 33.2C | -31.7C | 24s
- 35.1C | -30.0C | 40s
- 37.0C | -27.5C | 64s
- 36.0C | -21.8C | 170s
- 35.8C | -33.8C | 204s
- 38.5C | -30.8C | 240s

Czerwony wykres to wejście a niebieski wyjście. Nie jestem ekspertem ale czy zawór termostatyczny nie ma czasem za zadanie utrzymywać stałego przegrzania bo u mnie lata jak świnka w patyku Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-20, 20:21:10 przez drzewko.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa