Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ultradźwiękowy detektor wycieków.

28 Odpowiedzi, 34346 Wyświetleń

Czesio

2017-06-25, 10:55:09
Użytkownik
stoo napisał(a):Bardzo zaciekawił mnie ten wykrywacz. Jakie sa Twoje odczucia? Robiles wiecej testow np w glośnej maszynowni albo hali produkcyjnej gdzie jes wszechobecny halas ktorego na czas szukania nieszczelnosci nie da sie
Witam

Powiem tak, troszeczkę ostudziła mnie skuteczność przy małych wyciekach, praktycznie ten przyrząd nie nadaje się do klimatyzacji do codziennego serwisu. Myślę że może sprostał by przy próbach szczelności przy dużym ciśnieniu azotu nowej instalacji np. VRF, może w samochodówce przy napełnieniu instalacji azotem, mankamentem urządzeń działających na zasadzie ultradźwięków jest to że miejsca sprawdzania muszą być odsłonięte. Praktycznie nie reagują na rozszczelnione elementy jak, zaworki, narzutki, zaślepki. Miałem kilka w życiu wycieków z pękniętego skraplacza ale po aplikacji azotu był słyszalny i znalezienie to była chwila.
Myślę również że większe zastosowanie będzie miał np. na halach produkcyjnych gdzie stosuje się instalacje sprężonego powietrza.

Dla klimatyzacji jak i instalacji chłodniczych straty powstają przy bardzo małych wyciekach przez specyfikę używanych czynników, przez bardzo małą nieszczelność może szybko uciec dużo.

Krótko podsumowując potwierdzam zdania kolegów z wątków powyżej.

Pozdrawiam
A jak za drogie Fujitsu to ja im bach www.gree.szczecin.pl
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa