Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalatorstwo klimatyzacji jako dodatkowe finanse

53 Odpowiedzi, 37173 Wyświetleń

lakiluuk

2017-07-05, 15:50:11
Nowy użytkownik
Witam serdecznie Wszystkich Forumowiczów Smile))
Jestem nowym użytkownikiem forum. Moja rejestracja wiąże się z chęcią poznania tematu klimatyzacji od podstaw.
Krótko o sobie:
Od 10 lat zajmuję się Utrzymaniem ruchu maszyn (serwis maszyn przemysłowych sterowanie PLC, nieco NC- różnej maści sterowniki głównie z rynku azjatyckiego).
Oprócz tego znajomość innych dziedzin, które wymienię:
-programowanie robotów FANUC
-sterowanie PLC
-mechanika
-pneumatyka
-hydraulika siłowa
-ślusarstwo
-spawalnictwo metodą mag 135
-elektryka przemysłowa- nie zgłębiająca szeroko rozumianej elektroniki

-operator wózków widłowych
-operator suwnic
-operator żurawi samojezdnych

-Autocad 2013
-biurowy pakiet ofice

-uprawnienia SEP E1 i E3

oraz inne których nie wymieniłem- mój dział przeprowadza wszystkie prace w zróżnicowanym parku maszynowym niezbędne do utrzymania maszyn w znakomitej kondycji, Jednak wynagrodzenie w wysokości 4 000 zł nie spełnia moich oczekiwań i nie zaspokaja potrzeb finansowych.
Dlatego też od długiego czasu szukam pomysłu, który pozwoli na rozwinięcie siebie i wniesie do budżetu znacznie większe fundusze.

Z uwagi na to że nie dysponuję funduszami a całość przedsięwzięcia chciałbym kredytować uderzam w gałąż usług.
Od jakiegoś czasu zainteresowałem się usługami montażu i serwisu klimatyzacji jak również Serwis kotłów gazowych- dlaczego?? ponieważ lubię instalować/ diagnozować urządzenia- sprawia mi to frajdę.

Z moich wstępnych wyliczeń wychodzi na to że niezbędny sprzęt do wykonywania ww usług to koszt:

-Instalacje klimatyzacji minimum 40 000zł jest to podstawowy sprzęt i szkolenia (certyfikaty) niezbędne do funkcjonowania.

W miarę rozwoju dodatkowy sprzęt taki jak podnośnik koszowy czy rusztowanie.

-serwis kotłów gazowych to 20 000zł na sprzęt i certyfikaty, no i jakaś dodatkowa kwota na magazyn części zamiennych

nie wspominając o dodatkowym aucie i kosztach, których nie przewidziałem.

Główną moją zagwózdką jest moja konkurencyjność na rynku klimatyzacji, W miarę poznawania tematu, zaczynam mieć mieszane uczucia co do mojej wiedzy na ten temat a przecież chciałbym być liderem w branży, którą reprezentuję (Wychodzę z założenia, że można robić wszystko ale najważniejsze aby robić to dobrze). Obawiam się, że konkurencja jesp po kierunkowej szkole wyższej- czy może się mylę no i siłą rzeczy mogę nie mieć polotu. Chciałbym zakładać klimę typu split
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa