Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

brak czynnika, serwis nie potrafi znaleźć nieszczelności

80 Odpowiedzi, 70282 Wyświetleń

ignas

2017-07-13, 11:28:47
Nowy użytkownik
No nie, nie jest to zapach pachnidła, raczej taki trochę stęchły, ale nie jakoś przeraźliwie.
Zawsze wyłączam klimę na kilka minut przed zgaszeniem silnika i włączam mocniejszy nawiew - podobno tak należy robić, żeby pozbyć się wilgoci z parownika (nie wiem, na ile to legenda, a na ile prawda, ale tak robię). Może po ozonowaniu (które - jak mniemam - trochę trwało) parownik nie był osuszony?
Filtr kabinowy ma mały "przebieg", więc chyba powinien być ok, ale poczekam do jutra i jeśli zapachy się nie zmniejszą to zajrzę do niego. Nie wspomniałem, że przy okazji jego wymiany chciałem psiknąć profilaktycznie preparatem Wurth na parownik, ale ustawiłem sondę w stronę komory silnika (wlotu powietrza), więc na parownik poszły co najwyżej przypadkowe krople, za to odpływ skroplin mam pięknie zdezynfekowany (tak, można się ze mnie śmiać Wink ). Trochę mi zostało tego preparatu, zastanawiam się, czy nie psiknąć nim lekko filtra (nie będzie gnić?), a resztę na parownik (tym razem w prawidłowym kierunku...). Na pewno nie zaszkodzi, ale czy pomoże?
Ale chyba w pierwszej kolejności pojadę do warsztatu i porozmawiam o tej sytuacji.

O barwnik pytałem, serwisant powiedział, że on go nie potrzebuje, bo wykryje nieszczelność bez barwnika.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa