Tomac napisał(a):Witamstefanbud napisał(a):Powiedz mi a czym oni mierzyli tą roznice temperatur i jakie założyli parametry nominalne?Mierzyli miernikiem z termoparą na wlocie od góry i na wylocie zimnego powietrza. Na wylocie sprawdzali (o ile zauważyłem) z lewej i z prawej strony urządzenia, było podobnie. Jakie założyli parametry - mówił mi, ale nie jestem pewien, czy dobrze zapamiętałem - chyba 12 stopni.
12 stopni na wylocie czy różnicy między wlotem a wylotem? Czy widziałeś taki obrazek i jaki założyli przepływ powietrza czy w ogóle go zmierzyli.
Poniżej pokazany jest pomiar urządzenia on/off Sunko R410A po gruntownym czyszczeniu.
Czyli zakładamy przepływ powietrza jak na tabliczce znamionowe lub mierzymy.
Wynik nominalny, zbliżony (to jest ważne słowo) może sugerować wydajność oraz poprawną pracę urządzenia ale raczej nie ilość czynnika w układzie ponieważ jak większość praktyków wie że ważne są też temperatura otoczenia, wilgotnosc powietrza itp. i inna wydajność będzie w dniu o dużej wilgotnosci i 18st. C na zewnątrz a inna przy 28st. i żeby to wszystko ogarnąć trzeba by było mieć wieloletnie doświadczenie czego nie neguje u Twoich serwisantów ale wydaje mi się że poszli na skróty. No może się mylę.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-07-20, 19:51:31 przez Stefanbud.)
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY