Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilość czynnika Ravanson KS-12O

11 Odpowiedzi, 6707 Wyświetleń

HC

2017-07-22, 08:12:50
Użytkownik
To ja trochę zrobię mały OFF TOP. Ale może przydatny.

Sytuacja.
Klient,że klimatyzacja mu nie działa. Jadę zero absolutne gazu trzyma alarm LP. To szukamy dziury naprawiamy, próba azotowa, porządna próżnia, nabijam po przegrzewce ON/OFF, stycznik kondzior od sprężarki wymieniłem, myślę sobie to jeszcze następne 10 lat prze śmiga bo nie ma co się zepsuć. Stary dobry TRANE.

Uruchomiłem urządzenie temperatura wewnątrz 28 st.c (zewnętrzna z 30 st.C) na nawiewie idzie z 14-16 st.C przegrzewkę trzyma tak 6-8K. Wydajność ma - zbija temperaturę. Już miałem kończy, ale klient przychodzi i mówi, że urządzenia działa źle. Ja się pytam ale w jaki sposób działa źle??

Było 28 st.C w pomieszczeniu w jakieś 10 min zbiło do 22 st.C i dalej klimatyzator pracował. Po czym klient bierze "swój" pirometr strzela mi w kanał i mówi, że coś jest nie tak, że za wysoka temperatura na nawiewie, bo jak on mierz to było -2st.C i to wtedy chłodziło błyskawicznie. I teraz dokotrologia się włączyła, aby wytłumaczyć laikowi, że to jak na nawiewie idzie "nisko" to nie znaczy, że ma większą wydajność wręcz przeciwnie.

Co do topiku kolegi, jeżeli koledzy zrobili to prawidłowo, a z ilości czynnika jaki wbili dla tego urządzenia wynika, że OK. Wystarczy wziąć sobie właściwą wydajność R407C podzielić przez kW i typową wydajność masową dla tego typu splitowych sprężarek i wychodzi ci w granicach 600-800g.

Pozdro
Życie to coś więcej niż zadowalanie wszystkich dookoła.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa