HC napisał(a):Było 28 st.C w pomieszczeniu w jakieś 10 min zbiło do 22 st.C i dalej klimatyzator pracował. Po czym klient bierze "swój" pirometr strzela mi w kanał i mówi, że coś jest nie tak, że za wysoka temperatura na nawiewie, bo jak on mierz to było -2st.C i to wtedy chłodziło błyskawicznie. I teraz dokotrologia się włączyła, aby wytłumaczyć laikowi, że to jak na nawiewie idzie "nisko" to nie znaczy, że ma większą wydajność wręcz przeciwnie.Można prosić o szersze wytłumaczenie dla laika? Ja, jako laik rozumiem tyle, że przy klimatyzatorach nie ma sensu mierzyć pirometrem, bo pirometr nie mierzy temperatury powietrza, tylko powierzchni, na którą patrzy. A nie chodzi o to, jak zimny jest wymiennik ciepła, tylko jak zimne jest wylatujące powietrze. Dobrze myślę?
HC napisał(a):Co do topiku kolegi, jeżeli koledzy zrobili to prawidłowo, a z ilości czynnika jaki wbili dla tego urządzenia wynika, że OK. Wystarczy wziąć sobie właściwą wydajność R407C podzielić przez kW i typową wydajność masową dla tego typu splitowych sprężarek i wychodzi ci w granicach 600-800g.Dzięki za informację. Zatem uznaję, że jest OK.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY