DBKlima napisał(a):Jeszcze nie spotkałem się by administrator czy konserwator zabytkowego obiektu wydał zgodę na zrobienie dwóch otworów w ścianie o wielkości fi160mm .
Wyobraź sobie że mam dla jednego poziomu 12 i 24 dziury w ścianie :lol:
Konserwator zabytków padł by na zawał.
czasem obiekt nie musi być zabytkowy a znajdować się na terenie urbanistycznym wpisany do rejestru zabytków, dodatkowo może nie być to frontowa kamienica a np. oficyna nie widoczna z poziomu ulicy. Inaczej podchodzi się do takiego tematu pod kątem ochrony konserwatorskiej niż do kamienicy będącej zabytkiem i położonej przy ul. tj. widocznej. Pytanie ile razy próbowałeś zgłosić to konserwatorowi?
drugi problem jaki istnieje z jednostkami zewnętrznymi to hałas na co w większości przypadków zwracają uwagę sąsiedzi. Niejednokrotnie spotkałem się z takimi problemami.
Jeśli chodiz o monoklimę to nie wiem ile nawet kosztuje ta jednostka. Wrzuciłem to tu jako ciekawostkę. Jak zakończe remont kawalerek to pewnie wróce do tematu, bo jak pisałem wyżej, mam podobny problem - brak balkonu w bloku i prawdupodobny brak zgody wspólnoty na głośną jednostkę zew. Od strony prawnej jeszcze nie przerobiłem tematu czy zgoda wspólnoty wogole jest konieczna, a jeśli jest to łatwiej ją uzyskać dla 2 dziur nawet o takiej średnicy niż jednostkę zewnętrzną.
jeśli rusze temat to dam tu znać.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY