Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zamiana kompresora

24 Odpowiedzi, 13381 Wyświetleń

sławek w.

2018-11-30, 17:17:17
Nowy użytkownik
coolmaker1 napisał(a):Witam . Jest i na r600......
https://pl.aliexpress.com/item/Direct-Cu...a36b2a8cb9

No tak ale ta cena, wyjdzie z cłem i vatem 2000 PLN + lodówka + montaż = min. 3000 PLN. W hurtowni w Polsce sprężarka Danfoss DB35F z podstawowym modułem na 12VDC kosztuje 900,00.
Ponadto kieruję się czynnikiem na R134 ponieważ wszyscy producenci lodówek turystycznych Dometic, Waeco, Indel, Vitfrigo stosują wyłącznie sprężarki Danfosa DB z czynnikiem R134, chyba wiedzą co robią i co jest najlepsze. Rozmawiałem z osobą z południa Polski, która przerabia zamrażarki na lodówki turystyczne i twierdzi, że do R134 dodaje jakiś inny czynnik, robi mieszankę aby lodówka w niskich temperaturach zewnętrznych pracowała równie dobrze.
Czy nie można przeczyścić azotem lub czymś innym układu a potem wlutować sprężarkę i napełnić R134?

Znalazłem tą sprężarkę DB35K - jest niby do instalacji solarnych ale parametry ma zbliżone - dostępna chyba na zamówienie bo nie znalazłem w hurtowniach.

Z kapilarą też robi się ciekawie - opinie różne i sprzeczne.
Nie sądziłem, że jest to tak trudny temat jak zacząłem się tym niedawno interesować. Nie wiem czy wyjdzie coś z tego projektu, jeżeli nie znajdę fachowca, który to ogarnie i lodówka będzie funkcjonować.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa