Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ford Galaxy 2001r Topi cewkę i sprzęgło

21 Odpowiedzi, 11525 Wyświetleń

GrzegorzPL

2019-06-22, 07:17:56
Nowy użytkownik
Wentylator działa, jeden i drugi bieg. Szczelinę w końcu zostawiłem 0,45mm tyle miał nowy kompresor. Próbowałem na 0,2mm i 0,7mm i to samo

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia ciśnienia, a mechanik który mi nabijał ma czas za 3tyg

Kompresor nie chciał się kręcić na nowym mniejszym sprzęgle, które piszczało już po 30sek od uruchomienia. Na starym większym z większą cewką cały czas się kręci jakby normalnie, mocno chłodzi, wszystko ok tylko że dymi się i śmierdzi ze sprzęgła to chyba jednak się trochę slizga? Dźwięków nie wydaje, na oko kręci się ze stałą prędkością

Po wyłączeniu silnika gdy pojawił się smród sprzęgła od razu ruszyłem ręką kompresorem (w rękawiczkach, bo gorące) i lekko się obraca

Dodam, że osuszacz nie był wymieniany, klima była nieszczelna przez 2 lata

Po odpaleniu auta po chwili włącza się kompresor wtedy słychać jedno jakby zgrzytnięcie na sprzęgle. Podczas jazdy słychać chyba co kilka minut też taki pojedynczy zgrzyt i czuć, że kompresor obciążył silnik

Czy mechanik, który nabijał nie powinien sprawdzić tego w ramach gwarancji? Po nabiciu na pracującym silniku chyba sprawdza się jakie jest ciśnienie po stronie niskiego i wysokiego ciśnienia? Płaciłem 450zł (100zł nabicie z ozonem+200zł czynnik + 3x50zł test szczelności azotem)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2019-06-22, 08:14:27 przez GrzegorzPL.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa