barbie napisał(a):C 25 nie spełnia normy .jest za duży .Oczywiście. Dla 2.5 mm2 wychodzi ok 18A zabezpieczenia, ale takich bezpieczników nie ma więc z reguły montuje się B16, ew. B20, ale na pewno nie C25.
Część nadprądowa (termiczna) bezpiecznika, chroni kabel, a elektromagentyczna (zwarciowa) chroni ludzi gdy spełnione jest SWZ.
Obecnie przy inwerterach i ich zabezpieczeniach przed udarowym poborem prądu nie ma potrzeby wstawiać zabezpieczeń o wysokich nominałach psujących z reguły właśnie SWZ jak i nie zapewniających ochrony przewodu przed przeciążeniem.
DBKlima napisał(a):Nie mam pojęcia co klient kupi, co zamontuje, jaki przekrój będzie w tynku i jaka będzie długość przewodu .Akurat długość przewodu ma najmniejsze znaczenie, choć nie zerowe.
Z mojego doświadczenia wynika, że montażyści regularnie stwarzają zagrożenie dla ludzi montując lub zwiększając zabezpieczenia bez pomiarów IZ i sprawdzenia warunku SWZ. Często "oszczędzają" na żyle PE czy skręcają blachowkrętami korytka kablowe powodując zwarcia lub przerwania przewodów.
Ciekaw jestem ile instalacji kończy sie pomiarami elektrycznymi ?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY