Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dom 180m2, Dogrzewanie klimatyzatorami

7 Odpowiedzi, 5399 Wyświetleń

Jarek 84

2020-06-25, 21:47:03
Nowy użytkownik
No właśnie wiem i zdaje sobie z tego sprawe że ciepło z grzejników które promieniuje jest całkiem inne niż ciepło nadmuchowe. Ojciec posiada ogrzewanie kanałowe z pieca na gaz ziemny i dodatkowo kominek w centrum domu. Mu nie przeszkadza nawiew z wentylacji ale mamie już tak. Ona w zime codziennie uwielbia rozpalić w kominku i siedzić przed nim wdedy się wentylatory wyłączają i jest zupełnie inny klimat i nastrój w pomieszczeniu. Ciepło się robi na sam widok płomienia w pomieszczeniu. Niewiem czy jestem gotowy na ciągły powiew powietrza w domu ale tak jak pisałem mam przewymiarowaną instalacje fotowoltaiczną i gdzieś te kw muszę spożytkować no to najlepiej w ogrzewanie. Klima daje komfort użytkowania chociażby w te dni przejściowe i ratuje w upalne dni dlatego pomysł na tego typu rozwiązanie. Nie jest to głowne źródło grzania ale patrząc na ostatnie zimy i coraz cieplejszy klimat myślę że to dobre rozwiązanie w moim przypadku. Każdy z nas lubi wygodę a klima mi ją daje. Poza tym niezależność sterowania w każdym pomieszczeniu z osobna. Mam dwójkę dzieci czasem spią same a czasem z nami w sypialni i tu mam kontrolę nad temperaturą w każdym z pomieszczeń, tsm gdzie przebywamy ustawie 21- 22*c a tam gdzie pusty pokój 18*c i tu już jest oszczędność.
Szukam niezawodnych jednostek które popracują kilka lat. Liczyłem że wydając 20 tys zł po 5 latach wyjde na 0 kolejne lata to czysty zysk. Jak klima popracuje 7-8 lat i złom to będe zadowolony i kupi następne albo zainwestuje w kolejne nowinki technologiczne bardziej opłacalne.
Z tego co dzisiaj wyczytałem to daikin, toshiba, philips, FUJitsu są niezawodne ewentualnie gree i haier potem cały badziew czyli lg rotenso itp. Komu wierzyć nie mam pojęcia, informacji jest masa a każdy chwali to co ma założone.
No nie ważne, trzeba iść za ciosem. Zainstalowałem pv na dachu muszę zaistalować klimy bo prądu nię będę produkować dla idei.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa