Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak obliczyć przegrzanie dla czynnika R600a ? Układ testowy.

8 Odpowiedzi, 13381 Wyświetleń

szogun221

2021-11-07, 07:35:44
Nowy użytkownik
Obliczyłem, hmm.. to zbyt poważne słowa Smile Jak wspomniałem uczę się dopiero Smile

Kapilara składa się z 2 odcinków, 1,5 metra fi 1mm + 3 metry fi 0,6 mm.

Dobór był trochę na wyczucie patrząc na różne filmy serwisowe, opisy problemów w necie jakie ludzie wymieniali i przy okazji wspominali o średnicach kapilar przy r600a itd.

Próbowałem też użyć programu Capillarus z http://fluid.itcmp.pwr.wroc.pl/~kasper/c...llarus.htm , wybierając tylko r600a i nic nie zmieniając w domyślnych parametrach, wychodziło fi 0,7mm i długość w okolicach 3 metrów, więc wlutowałem taką jak opisałem powyżej i spróbowałem napełnić i odpalić układ.

Nijak się jednak mają parametry pracy mojego układu do teorii.

Jeśli wprowadzę do Capillarus obecne parametry (tk=34*C, td=30*C, parowacz = 160W, Temp. wrzenia w parowaczu = -38*C) to program podaje kapilarę o średnicy 1,8 mm i długości 112 metrów !!!!

Sad Sad Sad O co chodzi ??

Zastanawia mnie straszne wydajność parowacza tzn. dla jakiej różnicy temperatur podają producenci ? Kupiłem do układu gotowy skraplacz niby 1,5 Kw. Parowacz zrobiłem z 1mb rury miedzianej fi15mm połączonej jak na zdjęciu, i policzyłem jej wydajność to wychodzi mi 160W dla różnicy temperatur rura/otoczenie 25*C.

To 1,5 Kw podają dla jakiej różnicy temperatur ?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa