Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak obliczyć przegrzanie dla czynnika R600a ? Układ testowy.

8 Odpowiedzi, 13377 Wyświetleń

szogun221

2021-11-07, 15:57:01
Nowy użytkownik
Nie bardzo rozumiem co ma skraplacz do temperatur minusowy ? Nie jest to układ typu split gdzie można odwrócić obieg czynnika więc na skraplaczu raczej + .

No właśnie, jak to jest z podawaną mocą parowników i skraplaczy ? Podają dla konkretnej, ujętej w jakiejś normie, różnicy temperatur ?

Poniżej przedstawię jak obliczałem moc cieplną mojego prowizorycznego parownika z metra rury miedzianej fi 15mm bo się chyba pomyliłem podstawiając średnicę w mm zamiast w metrach do wzorów. Patrzę tak teraz ile materiału jest w fabrycznym parowniku, i coś mi zaczęło nie pasować z tymi obliczeniami. Przykład parownika 450W: https://allegro.pl/oferta/parownik-do-me...8378146325

Znalazłem w sieci wzór na moc cieplną gładkiej rury:

Q˙=??dz?l?k??tar

gdzie:

Q˙- moc cieplna pojedynczej gładkiej rury [W],
dz - średnica zewnętrzna rury [m],
l - długość rury [m],
k - współczynnik przenikania ciepła [W/m2?K],

?tar - różnica temperatury między średnią temperaturą przewodu a temperaturą powietrza w pomieszczeniu [K].

3,14 * 0,015*1 = 0,0471 m2 -> 47,1 cm2 powierzchni rury

ale w tym wzorze prawdopodobnie źle jest nazwany k - bo chodzi o współczynnik oddawania ciepła, stosowany w radiatorach, świadczy o tym jednostka W/m2?K, której nie ma w przewodności cieplnej, W/(m?K), więc dalej skorzystałem z przykładu gdzie ktoś obliczał radiator:

cytuję:

[...
Nie wiem dokładnie co to za jednostka, moge później wrzucić cały rozdział. Póki co, generalnie wygląda to tak że jeśli A, to nasz parametr, R to opór termiczny a S to powierzchnia to
R=1/(SA)

Gdzie A wynosi odpowiednio [W/(cm^2*C)]
0,21*10^-3 dla stali
0,75*10^-3 dla aluminium
1,43*10^-3 dla miedzi

Powiedzmy, że mamy radiator aluminiowy w kształcie sześcianu o boku 10cm i temperaturze o 60°C wyższej od temperatury otoczenia. Jego powierzchnia to 600 cm2, 0.75 mW/°C/cm2 * 600 cm2 * 60°C = 27000 mW = 27W - taką moc rozproszy ten radiator.
...]

Dla mojej rury parownika z miedzi wychodzi: 1.43 mW/°C/cm2 * 47,1 cm2 * 25*C = 1683,825 mW -> 1,68W

dla różnicy temperatur rura / otoczenie = 25 *C

Mógłby ktoś zweryfikować czy dobrze to teraz zrobiłem ?

Dla tego pytałem, jak producenci podają moc skraplaczy i parowników ? Bo jest tu potrzebna według mnie założona różnica temperatur..
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa