Rzeczywiście, obcięło część. Poprawione.
Zdaję sobie sprawę że Multi to koszt. I myślałem że tylko koszt, a parametry pracy na zimno jednak podobne. Na Multi jestem skazany: mieszkanie, możliwość postawienia 1 jednostki zewnętrznej na balkonie. Budynek sprzed 20 lat, nie widzę szansy "rozwiania" ciepła z 1 jednostki wew w salonie do 2 sypialni, za duże straty ciepła. Okna wymienię, ale ścian nie poprawię. Zwłaszcza że mocno wychładzają sąsiedzi, cały budynek od jesieni zamiera i sie wychładza.
Skąd info o limicie -15 - -10? Tak pokazują katalogi. Przyznam że teraz -10 nie odnajduje, być może zerknąłem na funcie chłodzenia. Ale typowe wartości:
Mitsubishi. -15 - +24. Od 6.8kW (MXZ-3F54VF3) A+ dla grzania.
Podobnie i droższy Daikin, i tańszy Haier.
Toshiba podaje -20, ale dla większych modeli (3U26) już -15.
Jedynie Gree odważnie dla wszystkich deklaruje -20/-22.
A tymczasem polecane przez gwiazdy ;-) YT monosplity mają do -30.
pytanie zatem - czy Multi mogę bezpiecznie (bezobslugowa praca zimą przez większość czasu) użyć do grzania?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-01-16, 09:37:44 przez Pietiagoras.)
Zdaję sobie sprawę że Multi to koszt. I myślałem że tylko koszt, a parametry pracy na zimno jednak podobne. Na Multi jestem skazany: mieszkanie, możliwość postawienia 1 jednostki zewnętrznej na balkonie. Budynek sprzed 20 lat, nie widzę szansy "rozwiania" ciepła z 1 jednostki wew w salonie do 2 sypialni, za duże straty ciepła. Okna wymienię, ale ścian nie poprawię. Zwłaszcza że mocno wychładzają sąsiedzi, cały budynek od jesieni zamiera i sie wychładza.
Skąd info o limicie -15 - -10? Tak pokazują katalogi. Przyznam że teraz -10 nie odnajduje, być może zerknąłem na funcie chłodzenia. Ale typowe wartości:
Mitsubishi. -15 - +24. Od 6.8kW (MXZ-3F54VF3) A+ dla grzania.
Podobnie i droższy Daikin, i tańszy Haier.
Toshiba podaje -20, ale dla większych modeli (3U26) już -15.
Jedynie Gree odważnie dla wszystkich deklaruje -20/-22.
A tymczasem polecane przez gwiazdy ;-) YT monosplity mają do -30.
pytanie zatem - czy Multi mogę bezpiecznie (bezobslugowa praca zimą przez większość czasu) użyć do grzania?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY