(2021-04-16, 06:51:21)poniedzialkowski napisał(a): Cześć
używam od roku bo jako jedyne na rynku mają papir na niepalność izolacji który akceptują na dużych budowach. jakościowo słabsze od armacella, na większych średnicach potrafią się złamać na giętarce. raz się zdarzyło, że dostałem krążek 3/8 z wadą fabryczną. pod lupą było widać szew po długości.
Cześć,
oprócz tego jako jedyni mają certyfikat dla rury i używają znaku budowlanego co jest niezbędne na odbiorach na inwestycjach. Rury są produkowane w normie EN12735-1 a więc z założenia są bezszwowe zresztą na takie rury też jest wystawiony certyfikat więc jest to potwierdzone przez zewnętrzne laboratorium. Gdyby było inaczej to nie mieliby certyfikatu i znaku budowalnego B. Jeśli chodzi o promień gięcia to norma mówi, że wytrzymałość na rozciąganie może się mieścić od 220MPa do 250MPa. Rura mająca 220MPa na rozciąganiu będzie miała inny promień gięcia niż rura 249MPa a obie nadal będzie spełniała wymagania normy. Przy zginaniu również istotna jest grubość ścianki. Te rury na rynku występują w trzech wersjach 1mm, 0,8mm oraz 0,7mm. Każda z nich inaczej zachowuje się podczas zginania.
(2021-04-19, 12:20:29)Amfan napisał(a): Też stosuję Armacella. Jest nawet r?żnica wagowo. Kiedyś dostałem na targach pr?bkę tej miedzi entaplia i za bardzo wydawała mi się miękka. Może do split?w w chłodzeniu się nadaje . Natomiast przy większych ciśnieniach z powodu miękości może się okazać że nie.da się dokręcając uszczelnić kołnierz.
W ręce trudno ocenić która tak faktycznie jest cięższa a która jest lżejsza. Pytanie czy porównuje się ten sam produkt, bo na rynku można znaleźć rury ze ścianką 1mm, 0,8mm oraz 0,7mm. Jak dla mnie najważniejsze jest to, że jako jedyni mają znak budowlany B więc rury są testowane przez niezależne laboratorium, które sprawdza grubości ścianek.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY