odpada..... to pompa ciepła i musi chodzić na dość wysokich temperaturach skraplania.... -przy 507 czy 404.... ciśnienia skraplania będą takie że rozwalą skraplacz -wymiennik płytowy.
praktycznie - aby osiągnąć odpowiednią temperaturę ciepłej wody-powinno się wejść powyżej punktu krytycznego tych czynników...
ponadto wymiana oleju nie wchodzi w grę... to hermetyk i trzeba by zdemontować agregat żeby zlać olej.... a właśnie demontażu sprężarki wolałbym uniknąć...
jeśli zdemontuję to już wrzucę inną sprężarkę -jest na zamianę...
chodzi mi czy czynnik r417a z zaworem na r502 może powodować takie zakłócenia w pracy -wydajność układu jest na poziomie 30% nominalnej.... po prostu nie grzeje i już. ściślej grzeje słabo. tyle wiem.
jedynym czynnikiem "z wyboru" wydaje się być r22... zwłaszcza, że facet dostał razem z pompą ciepła "w ramach gwarancji" "na zapas" sprężarkę i zawór na r22...
urządzenie jest używane -gościu "kupił je okazyjnie" i nie chce ładować się w koszt części i materiałów...
zrobić trzeba najtaniej jak się da...
naprawę robię "grzecznościowo" i chciałbym zrobić ją jak najszybciej... wymiana sprężarki czy oleju to dodatkowe co najmniej 3 godziny...
cóż układy.... szef to szef -więc pomóc muszę.... a nie chciałbym dokładać
i staram się z góry określić czy utknę tam na cały dzień wymieniając sprężarkę -czy mogę planować co innego a naprawę opędzę szybką wymianą zaworu. do zaworu jest dobry dostęp. do sprężarki niestety nie.
Witek.
praktycznie - aby osiągnąć odpowiednią temperaturę ciepłej wody-powinno się wejść powyżej punktu krytycznego tych czynników...
ponadto wymiana oleju nie wchodzi w grę... to hermetyk i trzeba by zdemontować agregat żeby zlać olej.... a właśnie demontażu sprężarki wolałbym uniknąć...
jeśli zdemontuję to już wrzucę inną sprężarkę -jest na zamianę...
chodzi mi czy czynnik r417a z zaworem na r502 może powodować takie zakłócenia w pracy -wydajność układu jest na poziomie 30% nominalnej.... po prostu nie grzeje i już. ściślej grzeje słabo. tyle wiem.
jedynym czynnikiem "z wyboru" wydaje się być r22... zwłaszcza, że facet dostał razem z pompą ciepła "w ramach gwarancji" "na zapas" sprężarkę i zawór na r22...
urządzenie jest używane -gościu "kupił je okazyjnie" i nie chce ładować się w koszt części i materiałów...
zrobić trzeba najtaniej jak się da...
naprawę robię "grzecznościowo" i chciałbym zrobić ją jak najszybciej... wymiana sprężarki czy oleju to dodatkowe co najmniej 3 godziny...
cóż układy.... szef to szef -więc pomóc muszę.... a nie chciałbym dokładać
i staram się z góry określić czy utknę tam na cały dzień wymieniając sprężarkę -czy mogę planować co innego a naprawę opędzę szybką wymianą zaworu. do zaworu jest dobry dostęp. do sprężarki niestety nie.Witek.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY