(2021-06-24, 09:52:21)Marcin83 napisał(a): Witam,
posiadam klimatyzację Rotenso Imoto 5.3 Kw.
Gdy ustawiam temperaturę np. 24 stopnie i klimatyzacja zaczyna chłodzić(tryb auto lub cool)
to przełącza się w tryb wentylacji(wyłącza chłodzenie) dopiero przy ok 21-22 stopniach.
W drugą stronę analogicznie. Tzn gdy klimatyzacja wyłączy chlodzenie (bo temperatura została osiągnięta) to jej ponowne załączenie nastąpi(przy ustawieniu temp. np. 24) dopiero powyżej 26 stopni.
W efekcie klmiatyzację trzeba manualnie regulować
Czy to normalne czy raczej usterka? Co z tym można zrobić?
Pytam ponieważ nie mam punku odniesienia do innych klimatyzaji jedynie do biurowych w pracy a tam to w ogóle regulacja robi cyrki.
p.s. sprawdziłem czujnik klimatyzacji jest w takiej przeźroczystej gumowej rureczce - może powinna być ściągnięta ?
Mam MDV Aroma, ten sam problem +- 2,5st., ale tylko na pilocie. Na czujniku w jednostce na szczęście +-1st. i tak powinno być. Głowię się jaka logika stoi za tym, żeby funkcja która ma utrzymać stałą temperaturę w miejscu w którym przebywam działała w ten sposób. Ustawiam 24, klima wyłączy się kiedy pilot pokaże 22, a nawet 21 i włączy kiedy pokaże 26 lub 27. Pilot pokazuje właściwą temperaturę, stacja pogody obok pokazuje to samo. Myślałem, że to usterka, ale z tego co tu czytam wychodzi, że tak jest celowo. Pytanie tylko po co? Klimatyzacja która robi wahania 5st. w pokoju jest bezużyteczna!
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zmiana trybu klimatyzacji po osiągnięciu temperatury
39 Odpowiedzi, 73082 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY