Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lutowanie

60 Odpowiedzi, 58329 Wyświetleń

m@ti

2008-11-09, 15:05:43
Nowy użytkownik
Klima-cool napisał(a):m@ti witam jest pare metod lutować i zapewne bendze pare negatywnych postów co do mojej metody. po piersze, i najważniejsze to dobrze dobrana dysz czyli do lutów w klimie jakaś mniejsza np.3. potem palnik masz tam 2 pokrętła czerwone i niebieskie najlepsze palniki to te któte są mało czułe poniewasz przy odkręceniu np. tlenu nie zgaśnie płomień jak bendzesz odpalał palnik i regulował płomień zrozumiesz co pisze. co do lutowania to temperatóra jest najważniejsza tam gdze najbardzej rozgrzejesz miedz tam popłynie lut więc rozgrzewasz tak miejsce lutowania zeby lut się rozlał po całości w koło jak już to nastąpi oddalasz płomień i mniejszą temperaturą nakraplasz w koło jeszcze raz żeby mieć pewność szczelności . co do łączenia miedzi też jest dóżo sposobów najprostsz to mufa nypel itp a jeżeli jesteś na robocie i nie masz ze sobą takich żeczy możesz na jednej rurce zrobić kielich złączyć i lut rozlać po kielichu nie stosuj tego na miedzi 6mm poniewasz jest durze prawdopodobienstwo ze lut się wleje do środka i zatka tak małą średnice do zlutowania 6 w warunkach polowych proponuje uciąć kawałek miedzi 10 mm 0 długości koło 10 cm i z tego zrobisz mufe na 6 zlutujesz i zgłowy do lutowania pomocniczy jest klucz o nazwie MORS dobrze zgniecie np mufe jak jest za durza. o tym można pisać godzinami sory za błendy dyzgrafia i dyzlekcja nie karana i jedna prośba nie objeżdzijcie mnie za bardzo za to co pisałem jak komuś się nie podoba niech napisze poprostu jak on lutuje. A jak się nauczysz lutować zwykłym lutem dopiero proponuje nauke z lutem w otulinie. POWODZENIA
witam
dzięki za parę słów wprowadzenia...

awax napisał(a):Ja osobiście nie mam nic przeciwko doradzaniu początkującym,ale w dobie internetu jakies podstawy to mogliby sami odszukać...
jak najbardziej się zgodzę z tym szukaniem na sieci ale osobiście wolę poczytać, posłuchać wypowiedzi osób z doświadczeniem...
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-09, 15:06:05 przez m@ti.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa