p.obelix napisał(a):Pierwsze słyszę żeby LG miało zabezpieczenie -15. Chyba że w tym tygodniu za czeli je montować. Kupujesz urządzenie na 10-15 lat przemyśl sprawę wstawienia większego urządzenia. Poco masz piłować nie do wymiarowane urządzenie.
Pytałem o to 3 firmy i wszyscy powiedzieli to samo, że po włączeniu poniżej -15 nie załączy się sprężarka, natomiast będzie dalej pracować poniżej -15 po wcześniejszym uruchomieniu w wyższej temperaturze. Prawdopodobnie kupie LG Prestige H12AK ma bezkonkurencyjne SEER 8,9 i SCOP 5,1 moc nominalną grzania 4.0 kW, maksymalna 6,8 kW i dodatkowo producent podaje moc grzania przy -7 na poziomie 4,6 kW. Boję się jedynie o trwałość tego klimatyzatora i dlatego biorę pod uwagę Fuji Electric z serii LU lub LM, są podobno kompletnie bezawaryjne i długowieczne.
Przestałem się już przejmować możliwością braku startu w duże mrozy, kupie sobie dwa termowentylatory po 3 kW i pogrzeję dzień lub dwa, jak będą dłuższe wysokie mrozy to w mojej branży i tak nie ma robić i pojadę sobie na wakacje.