Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Odpowiednie wartości ciśnień i temp. dla r134a

31 Odpowiedzi, 77062 Wyświetleń
Wstecz 1 2

dominik486

2011-09-15, 18:30:36
Zaawansowany użytkownik
Nie nie obraziłem bez przesady nie bedzmy dziecmi co sie obrazają za byle co Tongue Ale temat i tak usune bo bedzie zaraz ze sie nie znam na niczym jak to juz jest na tym forum Big Grin
Haha o propan butanie nie słyszałem ale znam przypadki kupowania czynnika w butlach od rusków na dole troche betonu, do tego troche czynnika zeby się zgadzało i sprzedawali z 2 lata temu to były jaja dopiero Big Grin
  • Odpowiedz

dominik486

2011-09-15, 18:32:28
Zaawansowany użytkownik
A co do mojej sprezarki to nadal twierdze ze powinna chociaz te 5 stopni schładzac jak ma takie parametry a tu nic kompletnie
  • Odpowiedz

jarosz

2011-09-15, 18:38:53
Nowy użytkownik
odnośnie pytania:
" Czynnik R134a jest substancją niepalną i niewybuchową w warunkach normalnych, jednak pod wysokim ciśnieniem i 60% powietrza tworzy mieszaninę wybuchową. Z tego powodu do prób szczelności nie wolno stosować powietrza ani tlenu. "

R 134a -- > 1,1,1,2-tetrafluoroetan C2H2F4
Jarosz-wzór to CF3-CH2F

według mnie obie nazwy będą dobre może powinienem w nawiasie zapisać C2H2F4 (CF3-CH2F) żeby było jasno jaki jest wzór strukturalny, bo w przypadku R 134 jest to C2H2F4 (CHF2-CHF2) w końcu są to izomery
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-15, 19:04:22 przez jarosz.)
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-09-15, 19:17:17
Top użytkownik
odnośnie pytania:
" Czynnik R134a jest substancją niepalną i niewybuchową w warunkach normalnych, jednak pod wysokim ciśnieniem i 60% powietrza tworzy mieszaninę wybuchową. Z tego powodu do prób szczelności nie wolno stosować powietrza ani tlenu. "
Jarosz.Zgadzam się z tlenem.Natomiast powietrzem nie napełnia się układów z uwagi na wilgoć jaka znajduje sieęw sprężonym powietrzu.Nie ma tu nic do rzeczy palność czy nie palność R134a.Tak jak wcześniej "znajomy" napisał że w pewnych warunkach i azbest się zapali.Ja pójdę dalej i powiem że żelazo też jest palne w wysokiej temperaturze.Generalnie jest przyjęte że R134a w swoich warunkach pracy jest czynnikiem niepalnym
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2011-09-15, 19:20:37
Top użytkownik
A jaka w tym aucie jest sprężarka -ze sprzęgłem czy z elektrozaworem?Jeżeli z elektrozaworem to ów będzie do wymiany.Może też być coś połamane w kratkach i ciepłe powietrze z nagrzewnicy miesza się z zimnem z parownika i efektu chłodzenia brak
  • Odpowiedz

awax

2011-09-15, 19:52:11
Top użytkownik
dominik486 napisał(a):A co do mojej sprezarki to nadal twierdze ze powinna chociaz te 5 stopni schładzac jak ma takie parametry a tu nic kompletnie

Warunkiem schładzania jest przemiana fazowa-parowanie.Aby ono miało miejsce musimy najpierw skroplić czynnik.U Ciebie sprężarka nie daje rady skroplić i w obiegu jest po obu stronach czynnik gazowy.Samo rozprężanie w zaworze bez parowania niewiele schłodzi.Gdyby sprężarka miała prawidłową wydajność to przy 3,5 bara na ssaniu HP miałbyś bardzo wysokie ,a tak nie jest i to dowodzi ,że wydajność dd.
Jeżeli chcesz się upewnić to poluzuj którekolwiek połączenie za skraplaczem i nie uświadczysz cieczy.
Podaj typ sprężarki,prawdopodobnie to jakiś Sandem V
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-15, 19:53:10 przez awax.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa