Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z klimatyzatorem ravanson

15 Odpowiedzi, 13201 Wyświetleń

dario0609

2008-12-03, 11:41:01
Nowy użytkownik
witam,jestem poczatkujacy w tej branzy,wiec prosze o pomoc.Znajomy poprosil mnie o uruchmienie klimy.Montaz robil ktos inny ale z rozruchu wycofal sie niewiem czemu.Wiec sprawdzilem polaczenia elekr.-ok.,sterowanie-ok,zrobilem proznie-ok,zakladam,ze uklad jest szczelny/ewakuometr ani drgnal przez 12godz/Odkrecam zawory,cisn 10bar.,gdy zalancza sie sprezarka cisn.spada do 2,apotem coraz mniej i dodam,ze rura ssawna zaczyna sie szronic a potem zamarza wszystko az do sprezarki.dodam,ze odcinek nie jest dlugi i czynnika nie trzeba dobijac.prosze o jakas rade.gaz 407c
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 13:16:46
Top użytkownik
Witam

Jeżeli jesteś pewny że masz odkręcony zawór do końca na tłocznym, to zostało uzupełnienie czynnika. Smile
Może być jeszcze zagnieciona rurka, może klient nie chciał zapłacić Big Grin wykonawcy.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

dario0609

2008-12-03, 13:29:20
Nowy użytkownik
dzieki za podpowiedz.Zajwory sa napewno odkrecone,bo juz wczesniej sprawdzalem.jezeli zagnieciona jest rurka to mam problem,bo one sa w tej bialej izolacji ale sprawdze w miare mozliwosci.
  • Odpowiedz

Remik

2008-12-03, 13:33:30
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź wszystko jeszcze raz. 10 bar po odkręceniu zaworów. Wnioskuję, że jed. zew. jest umieszczona w ciepłym miejscu (około 23*C). Czy pracuje wentylator jed. wew.? Do jakiego ciśnienia ściąga? Czy klima ma zaworek serwisowy po stronie tłocznej? jeśli tak to napisz jakie jest ciśnienie w tym samym momencie na ssącej i tłocznej. Czy to jest nowy klimatyzator, czy z odzysku?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 13:40:55
Top użytkownik
Witam

Pewne to jest to że kiedyś umrzemy, byle nie dzisiaj Big Grin . Jeżeli jesteś pewien to podłącz manometr i uzupełniaj czynnik. Podłącz termoparę do ssącej i mierz przegrzanie. Przegrzanie 6-8K.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

dario0609

2008-12-03, 13:44:23
Nowy użytkownik
skraplacz jest na poddaszu,wiec temp.jest ok.20st.went. w j.w,pracuje ok.cisn.tak jak pisalem leci do 0 potem wylacza presostat niskiego,ale recznie trzymajac stycznik zamarza na maxa.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 14:01:23
Top użytkownik
Witam

No to wygląda na niedrożność. To jest nowa klima?

Pozdrawiam

Szybciej będzie jak spytasz poprzednią ekipę Big Grin
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-03, 20:23:08
Zaawansowany użytkownik
Witam musieli albo zalutować lub złamać miedz. Jeżeli tłoczna to 6mm to mogli ją zaspawać sprawdz czy była spawana miedz. Klima schodzi do 0 i się wyłancza czy ciągnie prużnie??????????
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 21:19:01
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):
stefanbud napisał(a):Witam

Pewne to jest to że kiedyś umrzemy, byle nie dzisiaj Big Grin . Jeżeli jesteś pewien to podłącz manometr i uzupełniaj czynnik. Podłącz termoparę do ssącej i mierz przegrzanie. Przegrzanie 6-8K.
Stefan, gościowi zalewa sprężarkę, a Ty doradzasz uzupełnienie czynnika?.
Witam

E tam, najpierw podał 10 bar i 2bara na pracy. Skąd wiesz czego 10 bara tam miał? Później napisał że schodzi do zera.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 21:32:15
Top użytkownik
mg_1 napisał(a):Raczej stawiam na brak wymiany ciepła w JW
Witam

To musiałby stać bez ruchu nawiew lub całkowicie jest zabity brudem parownik. Myślisz że tego nie sprawdził?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 21:49:25
Top użytkownik
Witam

Ja trzymam teorie załamanej rury. Skupiłem się na zerze.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-03, 22:24:25
Top użytkownik
Witam

Doczytałem w bazgrołach w pierwszym poście że zamarza się wszystko. Skłaniam się ku teorii Mg_1. Sprawdź parownik i nawiew.
A jak nie pomoże to zgodnie z formułą forum- wezwij serwis Big Grin

Pozdrawiam

Jak zwykle wróżenie na podstawie fusów.
Idę spać wróżki też muszą odpocząć Wink
  • Odpowiedz

dario0609

2008-12-04, 11:25:45
Nowy użytkownik
Dzieki panowie za wasze uwagi.Sprawdzilem dzis wszystko jeszcze raz i co?Wszystko tak jak bylo.Ale zgodnie z sugestia p.Stefana sprawdzilem jeszcze rurociag.Oczywiscie rura ssaca 5/8 zagieta na zakrecie/kat 90/.Wyprostowalem to w miare mozliwosci/oczywiscie kielicharka/.Rurka nie jest uszkodzona wiec uznalem,ze niema powodu jej wymieniac.Uruchmilem klime i wszystko dziala ok.Tylko jak ktos robi montaz to przy takich przekrojach moglby uzyc gietarki na zakretach.Pozdrawiam,dzieki za pomoc.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-04, 13:50:34
Top użytkownik
Witam

Mg_1 wygrałeś, stawiam kolejkę.

Pozdrowienia

Wywiodłeś mnie w pole Big Grin
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-04, 19:07:50
Zaawansowany użytkownik
czyli tak jak myślałem załamana stawiałem jeszcze na zalutowanie. 5/8 to wredna rura, piszesz ze w białej otulinie to pewnie ta tańsza cienko ścienna trudno ją zgiąć w kąt 90/ bez kuszy. POZDRAWIAM.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa