Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator SDH 31-026 NW AWARIA

35 Odpowiedzi, 33319 Wyświetleń
1 2 Dalej

Fujitsu Szczecin

2008-12-05, 18:05:04
Top użytkownik
Witam

Jadę w poniedziałek na oględziny tego ściennego inwertera. Klient zgłosił że od początku nie działa poprawnie. Ponowne wizyty montującego nie przyniosły rezultatów. Klima chodzi cały czas ale nie chłodzi. Urządzenie 2,5kW pracuje w pizzerii, w kuchni Smile
Co może być przyczyną złej pracy?

Pozdrawiam Big Grin
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

senior

2008-12-05, 18:47:32
Zaawansowany użytkownik
jak pracuje w pizzerii to pewnie jest niedowymiarowane,
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-05, 18:55:44
Zaawansowany użytkownik
Za dużo przyczyn żeby dziś cokolwiek powiedzieć wepniesz zegary i na pewno ty będziesz wiedział co jest
  • Odpowiedz

senior

2008-12-05, 18:58:40
Zaawansowany użytkownik
no Stefan........ kto jak kto, ale Ty jeszcze nie wiesz :-)
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-05, 22:12:37
Zaawansowany użytkownik
Nienawidzę tego żółto brązowy tłuszcz grubości do 5mm miałem parę razy taki przypadek szczególnie gastronomia tak że stefan zgadzam się z mg_1 POWODZENIA
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-05, 23:00:45
Zaawansowany użytkownik
Pizza gratis to tego
  • Odpowiedz

bodzio

2008-12-06, 16:31:09
Zaawansowany użytkownik
Parownik to pikuś, Stefan nie zapomnij oczyścić też wentylatora z tej mazi i mąki Wink Jeśli jeszcze będzie się kręcił.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-06, 19:15:06
Top użytkownik
Witam

Przegląd i czyszczenie zrobię przy okazji jeżeli zajdzie potrzeba. Instalator uważa że urządzenie jest wadliwe. Właściciel uważa że instalator spierdzielił swoją pracę. Ja mam rozstrzygnąć spór, ewentualnie usunąć usterkę.

Chciałem sprawdzić waszą czujność na cudze problemy Big Grin

Przy okazji spytam, jakiego środka używacie do mocno brudnych parowników właśnie w podobnych warunkach pracujących?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Piotr

2008-12-06, 19:21:38
Użytkownik
Jest taki preparat co dobrze usuwa tłuszcz,popsikasz i sam ścieka nazywa się meglio kosztuje ok 14zł 0,70l .oczywiście jeśli usuniesz tłuszcz to wskazane było by odgrzybić ten parownik.Powodzenia.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-06, 20:46:15
Top użytkownik
Witam

Ja do parowników używam środka o nazwie Coil Disinfectant dobrze czyści, dezynfekuje, jest grzybobójczy, usuwa uciążliwe zapachy. Do skraplaczy używam Renewz. Nie wiem czy da radę z 5mm syfem. Do takich ciężkich osadów jest ten Meglio?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Piotr

2008-12-06, 20:55:20
Użytkownik
Meglio nie kosztuje wiele porównać możesz i będzie wiadomo.
  • Odpowiedz

klimamika

2008-12-07, 08:44:17
Użytkownik
witaj
powiedz właścicielowi że sam sobie gola strzelił kupując splita
do takich miejsc używa się innych urządzeń specjalnych do kuchni
np. mitsubishi ma takie
skoro chciał zaoszczędzić to zaoszczędził
tanie mięso to psy jedzą
pozdrawiam
ZAAWANSOWANY
  • Odpowiedz

awax

2008-12-07, 10:04:35
Top użytkownik
Witam
Myślę,że nie zaangażujesz się tam we wskazywanie winnego?tak naprawdę winny jest pewnie ten wąż w kieszeni właściciela.Pomijąjąc,że z pewnością jest niedowymiarowany klimatyzator to trzeba tu zmusić właściciela aby wyznaczył pracownika,którego codziennym obowiązkiem będzie czyszczenie filtrów oraz co kilka dni odtłuszczanie j.w. Wskazywanie winnego i stawanie po czyjejś stronie nigdy nie wychodzi na dobre.
Na marginesie wydanie fachowej opinii jest bardzo drogie i w tym przypadku mogłoby przekroczyć wartość urządzenia,ciekawe czy nadal będzie taką opinią zainteresowany?
Pozdrawiam i smacznego
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-07, 11:03:41
Top użytkownik
Witam

Źle mnie oceniacie. Opinie zostawię dla siebie, mam wyjść jakoś z tej dziwnej sytuacji. Nie będę sr... we własne gniazdo Big Grin
Pewnie sprawa jest błahostką, jeżeli jest uszkodzone urządzenie zamówię drugie, tyle że kobietka przez telefon powiedziała że gościowi spadła JW przy montażu, brak mi wyobraźni jak ona wygląda. Ostatecznie klient ma być zadowolony, a nie firma instalująca obgadana. Ja mam o tyle niedobre położenie że jadę tam z ramienia serwisu Saunier Duval i obydwoje są dla mnie klientami. Nie wiem czy pamiętacie, ale dewiza koncernu Vaillant to ,,klient ma zawsze racje''. Wink

A z tym golem to też się wstrzymam, bo też nie wiem kto dobierał urządzenie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-12-07, 12:40:45
Top użytkownik
Niezbyt miłe zlecenie,ale cóż i takie trzeba realizować.
powodzenia
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-12-08, 12:51:59
Top użytkownik
Witam

Wszyscy mieliście po trochu trafne uwagi. Kuchnia małe pomieszczenie, w niej duża kuchenka przemysłowa, frytkownica i piec do pizzy. J. W. w opłakanym stanie. Obudowa połamana, pokrywa filtrów została mi w ręku. Na filtrach brak prześwitu, parownik jak kostka smalcu, wentylator stoi ani drgnie, żaluzje połamane. Wanienka pełna stojącej mazi, rura skroplin nie drożna. Smrud jeszcze mnie prześladuje.
MASAKRA Big Grin
Klient nie montował sobie sam, w dobrej wierze wezwał fachowca od klimatyzacji z dobrej firmy. Fachowiec w dobrej wierze dobrał urządzenie i zamontował Wink . Po roku zrobił przegląd gwarancyjny i niby gruntowne czyszczenie. Po następnym pół roku urządzenie zbuntowało się i przestało działać. Moim zdaniem i tak głupie że tyle chodziło.
Czekam na decyzje głównego serwisu. Prawdopodobnie będzie wymiana na nowe, ale uwarunkowana co miesięcznym przeglądem z gruntownym czyszczeniem płatnym lub zmianą miejsca montażu.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-12-08, 16:36:41
Zaawansowany użytkownik
masakra a jak pizza była dobra. Proponuje wymień J.W. i podpisz serwis urządzenie raz w miesiącu np.122zł brutto Kieszonkowe wpadnie raz w miesiącu. albo kanałowe cię ratuje.
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-08, 18:38:01
Zaawansowany użytkownik
Kiedyś szpec od pizzy powiedział mi " gdzie jest piec od pizzy nie montuje się klimy bo źle wpływa na jakość pizzy"
I chyba miał racje nawet klimie wyszło bokiem.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

senior

2008-12-08, 19:09:34
Zaawansowany użytkownik
pizzerie i kuchnie są specyficzne, dlatego jeszcze nie udawało mi się zamontować klimy w takich miejscach:-)
jak ja daję 5 kW to konkurencja 3,6 .... nigdy nie mogę nadążyć za wami, podziwiam Was chłopaki :-)
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-12-10, 21:15:25
Zaawansowany użytkownik
klimamika napisał(a):witaj
powiedz właścicielowi że sam sobie gola strzelił kupując splita
do takich miejsc używa się innych urządzeń specjalnych do kuchni
np. mitsubishi ma takie
skoro chciał zaoszczędzić to zaoszczędził
tanie mięso to psy jedzą
pozdrawiam
cichutko to któryś zmonterów klimy pewnie mu tak doradził zgarnoł kase i pojechał w siną daaal.... Big Grin Big Grin Big Grin
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-10, 20:41:45
Top użytkownik
Witam

Ciąg dalszy przygód z tą klimą z pizzerii. Pojechałem z nową j.w. aby ją przewiesić w inne miejsce. Ja się zabieram do roboty a tu mnie niespodzianka spotkała następna.
Mam dla Was zagadkę Smile . Co jest nie tak na zdjęciu poniżej?

[Obrazek: a11e8781bca198c8.jpg]

Dodam dla ułatwienia że jest tak na całej długości od j.w. do j.z., to około 18m.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

senior

2009-03-10, 20:43:31
Zaawansowany użytkownik
na krótkich odcinkach( pod jednostką wewn też tak robię) ale nie na całej.. lipa
  • Odpowiedz

Alpak

2009-03-10, 20:44:55
Użytkownik
Zły spadek ?Wink
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2009-03-10, 20:58:27
Top użytkownik
Witam

Podoba mi się staranność z jaką instalator zadbał o dobre przewodnictwo i tak zawijał je w te sreberka Big Grin .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2009-03-10, 21:15:31
Moderator
Mnie się wydaje że tych sreberek jest za mało Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa