Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z kompresorem czy wilgocią?

13 Odpowiedzi, 10974 Wyświetleń

jacson

2009-02-07, 19:06:33
Nowy użytkownik
witam szanownych.znów mam dylemat .kompresor po włączeniu dopiero po około 2 minutach zaczyna pracowac normalnie (tłoczy ) .jego praca jest bardzo cicha ,zawór rozprężny warjuje (sciąga do zera i podnosi sie wogóle ciezko jest co kolwiek podregulowac) a tłoczenie rosnie minimalnie i powoli (freon 507). czy to objaw zurzycia kompresora czy wilgoć w układzie ? czy jest mozliwe ze zawór rozprężny zamrażą sie powodując blokade układu ?( szron wychodzi przy zaworze do parownika)
  • Odpowiedz

Sebeeee

2009-02-07, 19:58:14
Nowy użytkownik
Całkiem możliwe załóż nowy osuszacz ciągnij trochę dłużej próżnie i będziesz widział
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej
Naprawa klimatyzacji
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-02-08, 14:53:40
Moderator
albo nowy zawor
  • Odpowiedz

awax

2009-02-08, 15:27:05
Top użytkownik
albo wezwij jakiś serwis:Smile)
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 18:00:46
Nowy użytkownik
awax serwis to ja juz bralem i gapowe placilem -) a wiecej nauczylem sie z praktyki i z tego portalu .wiec mam nadzieje ze tym razem tez otrzymam wskazówki nie koniecznie od ciebie -) ale moze......
  • Odpowiedz

awax

2009-02-08, 18:03:36
Top użytkownik
jacson napisał(a):awax serwis to ja juz bralem i gapowe placilem -) a wiecej nauczylem sie z praktyki i z tego portalu .wiec mam nadzieje ze tym razem tez otrzymam wskazówki nie koniecznie od ciebie -) ale moze......
Po prostu za mało danych podałes.To wygląda na usterkę sprężarki jeżeli zaczyna tłoczyć po 2 minutach
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 18:12:21
Nowy użytkownik
rurka tłoczna robi sie letnia przy kompresorze po 4-5 minutach a to TFH 2480Z i nie raz widzialem ze po minucie juz przenosiła ciepło . niepokoi mnie tylko dlaczego cicha praca a do pewnym czasie dopiero normalna praca kompresora ?.to oznaki usterki sprężarki?
  • Odpowiedz

awax

2009-02-08, 18:18:24
Top użytkownik
Trzeba znać ciśnienia,napełnienie itd.Przyczyn może być wiele,jednak ostatnie co bym podejrzewał to filtr i zawór.Czy był układ uzupełniany?
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 18:33:46
Nowy użytkownik
włozyłem kompresor drugi ale nie nowy ,wymienilem filtr ,nowy czynnik ,(ale nie wymienilem oleju w sprężarce) na początku praca byla ok ale puzniej zaczely sie schody i dziwne objawy .
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 18:39:49
Nowy użytkownik
cisnienie tłoczenia 15bar ,sannie 0,8 bar czynnik r-507 , urzadzenie do produkcji lodów
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 19:26:30
Nowy użytkownik
zawór rozprężny bez kapilary (urzadzenie amerykańskie) raz wzrasta ciśnienie raz śćiąga prawie do zera i odpuszcza .po wyłaczeniu i ponownym właczeniu pracy po kilkunastu godzinach długi okres aby tłoczenie a pużniej sannie pokazywały parametry na manometrach . jutro sprawdze czy przez tłoczenie nie powraca czynnik (bede miał jakąś pewnosc czy przypadkiem płyty zaworowe nie są zurzyte) kiedys mialem podobne objawy w innym urzadzeniu jak wilgoć była w układzie ale wtedy zawór odrazu sciągał i juz nie puszczał .
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 19:59:56
Nowy użytkownik
tak sprawdzalem .a te problemy powstały po wymianie kompresora na inny .tyle ze wczesniej układ pracował na r-22
  • Odpowiedz

jacson

2009-02-08, 20:17:42
Nowy użytkownik
a nie kompresor ? a jeśli wilgoć była w kompresorze (niewiem czy odrazu był dobrze zabezpieczony) i zawór rozprężny warjuje-). zawsze mówiono mi ze oleje syntetyczne są bardzo podatne na wilgoć a teraz mam problemy .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa