Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ogrzewanie podłogi w mroźni

15 Odpowiedzi, 23105 Wyświetleń

mister

2009-06-03, 18:36:36
Zaawansowany użytkownik
mroźnia -30 st o powierzchni 170 m2 . potrzeba zrobić ogrzewanie posadzki za pomocą ciepła odzyskiwanego ze skraplania przez glikol. chodzi mi o to jakie dać średnice rur z glikolem i w jakim odstępie od siebie . ma ktoś w tym temacie jakies doświadczenia ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2009-06-03, 19:10:37
Moderator
rurki min 18 mm w odstepie 30 cm
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-06, 20:39:38
Zaawansowany użytkownik
Małe pytanko a po co takie coś się robi . (jak dotąd nie spotkałem się z czymś takim)
pozdrowienia
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

awax

2009-06-06, 20:45:16
Top użytkownik
szczerze mówiąc również nie spotkałem,chyba,że chodzi o ogrzewanie podłogowe sąsiednich pomieszczeń
  • Odpowiedz

Alpak

2009-06-07, 06:26:07
Użytkownik
Aby nie doszlo do przemarzania gruntu i rozsadzenia podlogi.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-06-07, 07:38:43
Zaawansowany użytkownik
Dzięki rozumie, chociarz przyznam się że zawsze myślałem że to sprawa izolacji.
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

CKI

2009-06-08, 17:09:00
Nowy użytkownik
Ogrzewanie podłogi w mroźni to jak difrost parownika, musi być. Wilgoć przy niskich temperaturach zamarza także na podłodze i po jakimś czasie mielibyśmy tam warstwę lodu który kruszyłby się pod wózkami. A to żadna przyjemność pchać półtonową paletę po pokruszonym lodzie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jerzyk82

2009-07-05, 18:16:03
Nowy użytkownik
Witam,
ciekawa sprawa z tym odzyskiem ciepła do ogrzewania podłogowego w mroźni.
Rurki połączone sekcjami do kolektora czy jedna wężownica ?
Wystarcza prosty pomiar temperatury posadzki jak w ogrzewaniu elektrycznym czy trzeba budować cały układ w oparciu o temperaturę glikolu na powrocie ?
No i na koniec czy trzeba do całego układu ogrzewania przewidzieć jakiś zbiornik buforowy (magazyn ciepła na czas postoju agregatów) ?
  • Odpowiedz

wit

2009-07-05, 22:41:14
Top użytkownik
CKI napisał(a):Ogrzewanie podłogi w mroźni to jak difrost parownika, musi być. Wilgoć przy niskich temperaturach zamarza także na podłodze i po jakimś czasie mielibyśmy tam warstwę lodu który kruszyłby się pod wózkami. A to żadna przyjemność pchać półtonową paletę po pokruszonym lodzie.
Pozdrawiam
ogrzewanie podłogi w mroźni nie ma nic wspólnego z lodem na posadzce !!
posadzka ma temp ujemną taką jak mroźnia -jeśli znajdzie się woda -to będzie ślizgawka...

to ogrzewanie ma za zadanie TYLKO zapobiec PRZEMARZANIU GRUNTU !

każda izolacja ma pewne straty.... i w mroźni zawsze występuje odpływ ciepła z gruntu poprzez izolację podłogi -podłogę w kierunku mroźni...
i stopniowo grunt się schładza -czasem (jak solidna izolacja podłogi) trwa to kilka lat -i zacznie zamarzać pod posadzką.... w efekcie posadzka pęka i się fałduje i inne takie... zupełnie jak zalana drewniana podłoga..... zamarzający grunt "się paczy"

i żeby temu przeciwdziałać dajemy ogrzewanie podłoża.... dobierając tak moc na metr kwadratowy żeby skompensować straty ciepła przez izolację podłogi.... wtedy temp. gruntu pod komorą pozostaje bez zmian -a całe ciepło przeciekające do komory pochodzi z ogrzewania a nie z gruntu... temp gruntu pozostaje stała... i dodatnia.

w gruncie -poniżej izolacji (zazwyczaj w wylewce betonowej) umieszcza się grzałki.... mogą być elektryczne -mogą być rurki z glikolem -a mogą też być rury dużej średnicy przez które swobodnie przepływa powietrze zewnętrzne... w każdym wykonaniu sprawą priorytetową jest trwałość i bezawaryjność ogrzewania gruntu.... -ogrzewanie ma przetrwać mroźnię.

elektrycznie -układa się np. druty zbrojeniowe fi 12mm łączone spawaniem i zasila je napięciem kilku Volt przy sporym amperażu....
grzałka z drutu oporowego może się przepalić... gruby drut stalowy zalany w betonie jest "wieczny"
rury z glikolem -wystarczy co koło pół metra -lepiej nie równoległy grzebień a długie wężownice. wskazane nawet umieszczanie dwóch rur obok siebie--- na wypadek pęknięcia jednej...
kontrola temp glikolu na wylocie... ma być temp dodatnia.
pozdrawiam.
Witek
  • Odpowiedz

wit

2009-07-25, 21:07:53
Top użytkownik
r12 napisał(a):jeśli chodzi o mrożnie podgrzewana jest tylko instalacja skroplin w podłodze o innych wersjach niesłyszałem.Ponadto mija się to z celem bilansów cieplnych. Jeżeli yżywa się odpowiednich materiałów budowlanych
to mało jeszcze słyszałeś....

i nie pisz bzdur o bilansach cieplnych i odpowiednich materiałach...

KAŻDY materiał izolacyjny ma jakieś straty. jeśli przez izolację są jakiekolwiek straty ciepła -to poniżej podłogi temp spada. kiepska izolacja -temperatura spada prędko.
doskonała izolacja " z użyciem odpowiednich materiałów budowlanych" -temp gruntu spada powoli... ale spada.

I absolutnie żadna izolacja podłogi nie zabezpiecza przed zamarzaniem gruntu pod podłoga komory minusowej.
jeśli jest jakikolwiek przepływ ciepła z gruntu do komory -to aby temp gruntu nie spadała -to ciepło musi być uzupełniane... mała komora z dobra izolacją podłogi -to ciepło płynie z gruntu wokół komory w kierunku pod komorę. Większa komora minusowa -ciepło trzeba uzupełniać -to płynące z zewnątrz ogrzeje grunt blisko ścian -ale idąc w kierunku środka podłogi -oddalając się od ścian bez dodatkowego ogrzewania podłogi temp będzie coraz niższa...
bilans służy określeniu potrzebnej mocy...
moc ogrzewania gruntu może być większa od wymaganej -jedynie troszkę wzrosną straty i wzrośnie temp gruntu pod komorą.... nie może być niższa -bo jeśli mniej ciepła dodamy niż z gruntu ucieka do komory to grunt zmarznie. Zazwyczaj po kilku latach dopiero. Ale zmarznie i wysadzi posadzkę.

żadna izolacja nie ogrzewa podłoża! To tak jak ŻADNA izolacja nie zabezpieczy rury przed zamarznięciem -jeśli nie ma dopływy ciepła równoważącego straty. Np. w rurze wystarczy minimalny przepływ wody. i sama woda dostarcza potrzebne ciepło -równoważąc to co ucieka przez izolację... . W podłodze komory minusówki też coś to ciepło musi uzupełniać....

I naprawdę wiem o czym piszę.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2009-07-27, 08:34:53
Top użytkownik
r12 napisał(a):to dowodzi tylko jednego że ciepło gruntu niezezwoli na zamarznięcie gruntu pod posadzką mrozni
r12 -wybacz bezpośredniość -ale.... za przeproszeniem bzdury piszesz.

ciepło z gruntu w DUŻEJ komorze minusowej nie zezwoli na zamarznięcie tegoż
przez jakiś czas -zazwyczaj kilka lat.

ale z każdym miesiącem z każdym rokiem temp gruntu pod komora spada coraz głębiej i tego ciepła jest coraz mniej... aż zamarznie.

i jak wspomniałem wcześniej -ja naprawdę wiem o czym piszę.

komory minusowe MUSZĄ mieć podgrzewanie gruntu.
i o ile w komorach o powierzchni kilku metrów kwadratowych można to zaniedbać -"bo jakoś to będzie i kilka lat wytrzyma" to w większych komorach jest to poważny wymóg projektowy.

wiesz... ja od lat obsługuję komorę o wymiarach 120m x 36m Wink i kilka niewiele mniejszych. Widziałem ich budowę.... oraz kiedyś mnie troszkę o tym uczyli.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

łysy45

2009-07-31, 09:36:07
Użytkownik
następny jasio
  • Odpowiedz

szk6

2009-07-31, 17:54:15
Użytkownik
łysy też chciałem to powiedzieć
  • Odpowiedz

łysy45

2009-08-01, 06:38:47
Użytkownik
nowego jasia mozna rozpoznac na kilometr nawet sie nieznając
  • Odpowiedz

Artic

2009-08-06, 22:18:04
Zaawansowany użytkownik
szkoda pisać
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa