Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ilość czynnika, przedmuchiwanie powietrza i trochę innych pytań......

11 Odpowiedzi, 12090 Wyświetleń

korallgoll

2007-05-24, 10:05:02
Nowy użytkownik
korallgoll z kielc

witam wszystkich po raz pierwszy!

cieszę się, że jest forum na którym można tak dużo dowiedzieć się o klimatyzacji.
Ponieważ zabrałem się do samodzielnego montażu SPLITa próbuję się przygotować teoretycznie na wszelkie okoliczności.
W zwiazku z tym mam kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w poprzednich postach.
1. ilość czynnika: podobno ubytek nawet 40% nie powoduje spadku sprawności a ubytek 20% jest pomijalny
2. czy to prawda, że za duza ilość czynnika jest znacznie bardziej szkodliwa niż niedobór?
3. jak sprawdza się ilość czynnika w starej klimatyzacji?

pytania montażowe:
Moja jednostka wewnętrzna ma rurki skierowane fabrycznie w przeciwnym kierunku do okna.
1. Czy można te rurki bezkarnie wygiąć a jeśli tak to jaki jest promień wygięcia? Poza tym
w jednostce nie ma wystarczająco dużo miejsca na takie wyginanie - co teraz?
2. załączone długie rurki do łączenia jednostek wykonane są z dziwnego materiału, który jest bardzo plastyczny.
Jak wytrzymałe są te rurki? - Jak bardzo można je wygiąć i ile razy w tym samym miejscu?

pytanie o odpowietrzanie. Gdzieś doczytałem że bardzo dobrym sposobem odpowietrzenia j. wewnętrznej jest:

1.napełniamy zaworkiem cieczowym możliwie najwolniej (żeby nie zamrożić powietrza) jednostkę wewnętrzną.
2.ponownie zakręcamy ten zaworek.
3.zaworkiem serwisowym wypuszczamy (powoli) cały gaz z jednostki wewnętrznej.
4.odkręcamy zaworki cieczowy i gazowy - GOTOWE

z góry dzięki za rady

pozdrawiam

korallgoll
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-24, 16:00:04
Użytkownik
Witam.
No cuż sprubuję odpowiedzieć na parępytań:
ad-1-2: ilość czynnika jest tak dobrana aby zapewniała odpowiednią pracę urządzenia (może pracować z mniejszą czy z większą ilością czynnika) ale to wiąże się z efektywnością pracy sprężarki.
ad-3: do tego potrzebny jest zespół manometrów,albo metodapośrednia mierząc temp. na ssaniu i tłoczeniu sprężarki i temp parowania czynnika.
montaż- nie montowałem klimy z marketów ustrzegam się od tego nie serwisuję tych urządzeń.
Odpowietrzanie: stary sprawdzony sposób puszczasz klimę na parę godzin i wyłączasz po paru godzinach szukasz najwyższego punktu złącza najczęściej przy jednostce wewnętrznej na złączce popuszczasz czynnika domomentu oszronienia. Potemuzupełnij czynnik. Powietrze jako lżejsze znajduje się w górnej części układu.
Teraz osobiście tego nie robię. Są inne sposoby z użyciem odpowiedniego sprzętu.
pozdrawiam.
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-05-25, 06:30:36
Nowy użytkownik
dzięki za odpowiedź 'kubowy'. Domyślam się, że jesteś fachowcem w tej branży. Czy do serwisowania klimatyzacji trzeba mieć uprawnienia i jak się je zdobywa?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-05-25, 20:04:35
Moderator
kubowy to debil a nie fachowiec bo w układzie nie moze byc nawet grama powietrza atwoje informacje tez nie do konca prawdziwe bo ubytek gazu wiecej jak 10% powoduje spadek wydajnosci ale zycze sukcesow
  • Odpowiedz

korallgoll

2007-05-25, 23:49:07
Nowy użytkownik
jeszcze raz dzięki 'kubowemu', który jest jednak fachowcem - sprawdziłem info u innych źródeł. 'redeklimat' nie jest debielm ale zachowuje się jak imbecyl - on pewnie uzna to za komplement..... no cóż.....
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 00:16:24
Nowy użytkownik
Dawno się tak nie uśmiałem Smile 'kubowy' odpowietrzyć to można..... ale kaloryfer Wink Smile
  • Odpowiedz

kubowy

2007-05-31, 12:44:15
Użytkownik
Witam. Do Dreka-widać, że młody z ciebie chłodnik. Nie pamiętasz czasów, gdzie bardzo mało było pomp próżniowych przenośnych, trzeba było sobie radzić na różne sposoby.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

drake

2007-05-31, 22:43:58
Nowy użytkownik
Nasuwa mi się pytanie, chłodnik z jednym jajem czy pełnowartościowy z dwoma jajami :lol:

W latach osiemdziesiątych używałem pomp próżni.
  • Odpowiedz

kubowy

2007-06-01, 15:22:55
Użytkownik
No to może sernik
  • Odpowiedz

Andrzej Molicki

2007-06-04, 04:47:54
Nowy użytkownik
Za takie dziadostwo i partactwo to nie dość że nie powinni ci zapłacić ni grosz a nawet obciążyć kosztami doprowadzenia układu do stanu prawidłowego .Przedmuchać to można dziewuchę na wiejskiej zabawie a resztą urządzeń należy odpompować !!!!
  • Odpowiedz

senior

2007-06-04, 18:24:55
Zaawansowany użytkownik
oj można, można, Ci co nigdy nie byli nie wiedzą co tracą
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa