Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kilka pytan:))

5 Odpowiedzi, 8421 Wyświetleń

Skwara007

2009-11-03, 14:11:55
Nowy użytkownik
Witam :)

Jestem studentem 5 roku mechaniki i budowy maszyn, i opracowuje temat "budowa i diagnostyka układów klimatyzacji" ->praca pisemna i oraz budowa stanowiska.

Prześledziłem juz większość tego forum, przeczytałem polecane tu przez Was książki a dokładnie:
Klimatyzacja w samochodzie - Ulrich Deh
Autoporadnik klimatyzacja - Piotr Kozak, Steve Rendle
Klimatyzacja pojazdów samochodowych - praca zbiorowa pod redakcją Bolesława Gazińskiego

Książki te pozwoliły mi poznać podstawy teoretyczne, jednakże nie znalazłem w nich odpowiedzi na niektóre zagadnienia...i stąd zwracam sie o pomoc do Was:

Pytanie 1
W danych czy to z ksiazki, autodaty czy innych zródeł można znaleźc informacje na temat oleju sprezarkowego...sa to ilości od +-120 do +-300ml.Jednakże wypisane są tam nazwy handlowe zalecane przez poszczególnych producentów aut,m.in:

sp10,sp20,dens oil 8,dens oil 9,ucon rl 488,seden ,g052 300 a2 -audi,g052 154 a2,BMW 81 22 9 407 724 PA,Ford WSH - M1C231 - B PAGSuniso 5 GS,FD46XG PAG,ZXL200PG PA,Dens Oil 9H-5,Atmos GU10 PAG,Sunpag 56 PAG,KLH00 - PAGR0,GM 19 49 871 PAG,90509933,Volvo 1161407-0 PAG

W sprzedaży znalazłem m.in.takie oleje...

Olej sprężarkowy SEZ 80
[Obrazek: 3f5762601b1897edm.jpg]
Olej sprężarkowy syntetyczny PAG 46,100,150
[Obrazek: 595ce1e87e323c2fm.jpg]
Olej sprężarkowy KES 100
[Obrazek: 2075701e3c3fbefcm.jpg]
Olej sprężarkowy PAG 46,100,150 z barwikiem UV
[Obrazek: ede8983e1d558d10m.jpg]
Olej sprężarkowy Estrowy POE z UV
[Obrazek: 676e573a3d6573ebm.jpg]
Olej sprężarkowy PAG BLUE
[Obrazek: 3b32e7deaed47e4am.jpg]
Olej sprężarkowy syntetyczny PAG 46,100,150
[Obrazek: 6a4c22b3e713c5e1m.jpg]

Jak rozpoznać po nazwie handlowej, jaki olej jest który...badz czy stosuje sie może którego jako uniwersalny?Jakie Wy stosujecie u siebie na serwisie?Czy ilość podana w tabeli jest własnie taka ilością oleju jaką podaje sie przy kazdorazowym napelnianiu klimatyzacji?

Pytanie 2
Jak wygląda proces wymiany węży gumowych?Wiem ze używa się do tego specjalnej zaciskarki...i biorąc to przykładowe zdjecie:

[Obrazek: 8f912e667b213ea6med.jpg]

Dla przypadku nieszczelności w punkcie 2, znalazłem informacje,że wycina sie miejsce uszkodzone a przewód łaczy sie za pomoca skuwek:

[Obrazek: 6aab3ffd4ec3248fm.jpg]

[Obrazek: ceff0c7c537e77e4m.jpg]

Czy tak sie wlaśnie robi czy wymienia sie cały przewód??

Jak dla nieszczelności w punkcie 1 rozpina sie zagnieciona zakuwke by moc sciagnąć kompletny przewód?Jest do tego jaki przyrząd czy poprostu sie to rozcina flexem,pilka reczna,jakimis obcażkami?

Wpunkcie 3 przewód jest owiniety jakims tworzywem?w jaki celu?

Pytanie 3
Czy nowe sprężarki sa napełnione olejem? Czy może należy go uzupelnic w trakcie wymiany?w jakich ilosciach?

Pytanie 4
Gdzie występują połaczenia typu springlock? Czy to własnie chodzi o rozpinanie tych zakuwek?
[Obrazek: fbb82c9739d211b0m.jpeg]
[Obrazek: d5e5eab78ce798f5m.jpg]

prosiłbym tu ewentualne zdjęcie tego połaczenia:)

I poki co chyba tyle...pewnie dla Was te pytania sa banałami...ale dla mnie niestety sa zagadkami:P ...Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc...Pozdrawiam:)
  • Odpowiedz

Shitashii

2009-11-03, 21:30:54
Moderator
Sam skończyłem studia kilka lat temu i wiem, że zupełnie nie przystosowują do życia. Uczą teori sprzed wielu lat. I tylko nudnych teori, których i tak nie potrafimy wykorzystać. Stąd też ta powyższa rada kolegi.
Odp 1: Przeważnie napisane jest jaka wiskotyczność oleju jest zalecana 46, 100 ... I tyle. Ilosć w tabelach to ilość w układzie .... lub sprężarce - zależy jaka tabela :-)
Odp 2: Nieraz się łączy przewody taką skuwką, ale przeważnie wymienia sięcały rozkręcany odcinek. Ale to wszystko zależy jakimi narzędziami się dysponuje.
Odp 3: hm... a nie wyleje się przy transporcie? mimo zaślepek. Ale nie wiem.
Odp 4: W niektórych modelach samochodów. I tu chodzi o specjalne połączenia odcinków przewodów - ale to nie w/w zakuwki.
Rada 1: Zdobądź wiedzę empirycznie. Popracuj nawet za darmochę w jakimś zakładzie. Usmaruj ręce a to zaowocuje w przyszłości.
Powodzenia
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

bodzio

2009-11-03, 21:41:28
Zaawansowany użytkownik
Odp. 3
Nowe kompresory są napełniane olejem w ilości potrzebnej do smarowania sprężarki, jeśli układ potrzebuje więcej to dolewasz.
Olej w transporcie się nie wyleje bo otwory są zabezpieczone korkami szczelnie przed wilgocią.
Odp. 4
Połaczenia typu springlock spotkasz w samochodach marki Ford i nie tylko.
  • Odpowiedz

Skwara007

2009-11-03, 22:18:24
Nowy użytkownik
Smile)od tygodnia juz kminie sobie praktyke w serwisie...bo studia studiami,ale wiem co to co znaczy mechanika praktyczna i brudne" po pachy rece"...

seniorbiovital - zadajac trafne i dobrze sformuowane pytania, mozna liczyc na trafne odpowiedziSmile)

Shitashii - podziekował...i masz racje....studia a warsztat to niestety dwa inne światyWink

bodzio - podziekowałSmile

...miejmy nadzieje ze dostane sie na tą praktyke... Dzieki panowieSmile)
  • Odpowiedz

wienio45

2009-11-04, 20:59:09
Nowy użytkownik
naprawdę polecam praktykę w dobrym zakładzie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa