Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uszczelnienia i nie tylko, kilka pytań...

7 Odpowiedzi, 7815 Wyświetleń

MaciejR21

2007-06-13, 10:41:30
Nowy użytkownik
Witam
Znalazłem to forum i bardzo sie cieszę bo jak dotychczas nikt nie potrafił albo nie chciał odpowiedzieć na moje pytania.
Przedmiotem pytań będzie stara jak swiat klimatyzacja do R21. Zakupiłem uzywaną i własnie montuje w swoim samochodzie.
Wizualnie wygląda dobrze, uszczlnienia połaczeń też są ok, oringi miekkie bez zniekształceń lecz niektórych brakuje i tu pierwsze pytanie:
Gdzie można zakupić uszczelnienia, czego szukać, o co pytać , do czynnika R12 ( zamiennika R409A) ????
Spręzarka to SANDEN SD-510 na tabliczce widnieje czynnik R12 i olej SUNISO 5GS. Po ręcznym obroceniu sprezarki kilka razy na przewodzie wylotowym wytwarza sie jakieś cisnienie więc sądze ze spręzarka będzie sprawna. Kanałem dolotowym wylał sie zółty olej. I kolejne pytanie odnośnie oleju:
Wg. instrukcji serwisowej do kompresora wchodzi 135 +/- 15 cm3 oleju ELF RIMA 100 lub zamiennika. Przypuszczajac ze wyleje cały olej z kompresora , ile oleju będzie trzeba nalać do układu po złozeniu calej instalacji. Przewody i skraplacz bedą wymyte. Parownik niestety nie bo zdązyłem go już załozyć :/.
Gdzie wlewa sie ten olej. W kompresorze w gornej częsci korpusu jest korek z uszczelka, czy tam wlasnie nalezy nalać te 135cm oleju ??? Czy w takim wypadku tak wlany olej rozejdzie sie po układzie ??? Bo jak dla mnie dziwne jest to zeby korpus sprezarki byl jakoś połaczony z kanalami wylotowym i wlotowym.
Czynnika R12 wchodzi 950g +/- 50g , Lepiej nalac -50 czy +50 ????
Jak zdązyłem wyczytać zamiennika R409A bedzie trzeba nalać 80% tej ilości, czy tak ???
Ostatnie pytanie to zawory. Po co w układzie sa az 4. Dwa przy spręzarce i dwa na kanałach do parownika ???? DO czego słuzą poszczególne zawory??
Bym zapomniał , na kanale wylotowym ze spręzarki jest zamontowany jakiś zbiorniczek, stalowy walec wielkości mniej wiecej szklanki. Nie zauważyłem nic takiego na schematach klimatyzacji dostępnych w sieci , co to jest ??? Osuszacz oczywiście jest osobno ( ze szkiełkiem) .
Przepraszam za moje byc oze naiwne i proste pytania, ale klimatyzacja to coś z czym dopiero praktycznie stykam sie pierwszy raz, na codzien zajmuje sie elektroniką i mechaniką.
Oczywiście do napelnienia tego układu będe musiał zgłosić sie do zawodowca ale chciałbym jak najwiecej wiedzieć na temat tego co mam w samochodzie i nie chciałbym zeby któryś z "fachowców" robił ze mnie durnia i chciał naciągnać na klimatyzacjii ktora ma 19 lat.
Pozdrawiam i prosze o pomoc.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-13, 19:15:55
Zaawansowany użytkownik
za dużo pisania, jak masz chwilkę to dryndnij do mnie 668346892
  • Odpowiedz

MaciejR21

2007-06-14, 18:27:51
Nowy użytkownik
Prawdopodobnie padł Ci telefon. Co do czynnika to wolałbym pozostać przy R12( oczywiście zamienniku R409A) , ale pomijajac czynnik to gdzie moge dostać oringi bo jak pisałem sa one w dobrym stanie ale kilku brakuje i musialbym dokupić a jezeli już bym gdzies mógl je dostać to raczej wymieniłbym wszystkie. Zwykłe olejowe raczej nie podejdą :/. Czy dostane je w hurtowni z uszczelniaczami ???
Jakie cisnienie panuje w chłodnicy ( skraplaczu) podczas pracy klimy , bo wlasnie jestem na etapie jej naprawty i chciałbym potem sprawdzić ja cisnieniowo.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-06-14, 18:39:45
Moderator
ja mam tel naladowany
500 236 866
  • Odpowiedz

Klimek

2007-06-14, 20:04:14
Użytkownik
Heh... Ladne rodeo sie robi na forum.
  • Odpowiedz

MaciejR21

2007-06-14, 21:45:57
Nowy użytkownik
A moze ktoś by napisał tutaj co i jak ;
) w końcu od tego jest chyba forum Smile. No chyba ze to skrzynka kontaktowa to przepraszam Wink.
Poprostu sprawa wygląda tak ze robie wszystko sam i nie chce czegoś spieprzyć, nie chce też zapłacić w późniejszym czasie za napelnienie układu i na drugi dzień zdziwić sie ze jest w nim pusto . W końcu nie chce zeby ktoś zdzierał ze mnie kase , szczegolnie biorąc pod uwage fakt ze instalacja jest 19 letnia a samochod 21 letni ( choc to oczywiscie nie swiadczy o jego stanie technicznym).
Nie usmiecha mi sie też wydawać kilkuset złotych za to ze ktoś mi zalozy 8 oringów po kilka złotych sztuka ( albo taniej) skoro mam cala instalacje rozebraną i i tak skladam ja od początku. Tak więc liczę na waszą fachową pomoc Panowie.
  • Odpowiedz

senior

2007-06-14, 22:00:32
Zaawansowany użytkownik
komórka mi nie padła, lecz znowu nas zalało... ( w końcu to łódź)wychodzisz z domu rano do pracy, wracasz, a tu nie masz gdzie postawić samochodu, torami zamiast tramwaju..... rzeka, na ulicy pełno błota, nawet sprawna klimatyzacja nic nie da:-)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa