Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Niby proste pytnie o lade ...

13 Odpowiedzi, 12117 Wyświetleń

popeye

2010-02-11, 17:29:14
Użytkownik
Jest sobie lada chłodnicza z 4 parownikami,na kazdy parownik zawor Danfosa TE 2 ,2 parowniki po okolo 3.5 metra dlugosci i 2 po 1.2metra .
Problem po wymianie sprezarki ,zaworow ,czynnika z R22 na R417 : pierwszy parownik szybko sie szroni (ten dlugi) ostatni (ten 1.2 m) cieply.
Zaczalem regulowac zaworami : pierwszy zawor 2 obroty w lewo ( zmniejszenie temperatury przegrzania) drugi zawor 1 obrot w lewo i ostatni ten krotki 1 obrot w prawo.
W dalszym ciagu pierwszy parownik sie szroni ale nie tak jak na poczatku ,te pozostale parowniki juz w porzadku,temperatura lady 4 stopnie celsjusza .
Czy moze byc powodem szronienia sie pierwszego parownika skoro niedaleko ( ok 1m ) jest umieszczona kurtyna powietrzna ???
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-11, 17:48:14
Top użytkownik
dwa obroty to stanowczo zbyt dużo .nie kręcę jednorazowo więcej niż 1/4 obrotu .sprawdź czy siateczki w zaworach są czyste.odkryte meble nie lubią przeciągów .sprawdź czy czujniki zaworów są prawidłowo zainstalowane .
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-11, 18:13:51
Użytkownik
to nie bylo od razu 2 obroty,regulacja bytla prowadzona przez dluzszy czas i obserwowalem zachowanie ( szronienie ) parownikow.Zawory sa nowe ,sam zmienialem Smile czujniki tez. wiem ze wymieniona sprezarka ( nie ja ja wymienialem) ma zbyt mala wydajnosc jak na ta lade.
Przeciagu tam nie ma ale ta kurtyna dosc mocno grzeje i leci na ta lade (dokladnie na ten pierwszy parownik )
  • Odpowiedz

mister

2010-02-11, 18:32:47
Zaawansowany użytkownik
no jak ci dmucha na parownik to będzie się szronił
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-11, 18:37:09
Użytkownik
ok bedzie sie szronil od kurtyny .w takim wypadku czy dalej regulowac zawory? wylaczenie albo przeniesienie kurtyny nie wchodzi w gre.
z jednej strony jest to nie profesjonalne ale jezeli wydatek cieplny tego parownika jest wiekszy to trzeba to zrekompensowac jakos.????
moge sie mylic
  • Odpowiedz

mg

2010-02-11, 20:20:35
Top użytkownik
Musisz ustawić odpowiednie przegrzanie na każdym z parowników. Podczas regulacji osłoń ten parownik od podmuchu kurtyny. (kurtyna dmucha w parownik?) :/
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-12, 20:16:03
Zaawansowany użytkownik
Ja bym zadał podstawowe pytanie czy układ przed przeróbką działaL poprawnie.Jeżeli tak to kurtyna odpada jako powód.
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-13, 17:20:04
Użytkownik
wszystko hulalo do wymiany sprezarki. obecna sprezarka ma mniejsza wydajnosc niz stara.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-13, 17:44:24
Zaawansowany użytkownik
popeye napisał(a):wszystko hulalo do wymiany sprezarki. obecna sprezarka ma mniejsza wydajnosc niz stara.
Opisz jeszcze jeszcze jedną rzecz.Czy parowniki są na oddzielnych elektrozaworach liniowych i stan wziernika cieczy.Może być tak że lada jak przypuszczam 3,75 ma zacięty zawór.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-13, 19:47:04
Top użytkownik
potrafię .
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-13, 20:29:10
Użytkownik
Nie ma wziernika cieczy,jest jeden elektrozawor ,4 parowniki .Wczesniej zawory byly przelewowe na tych dluzszych parownikach ale zostaly wymienione na nowe na wszyskich parownikach takie same TE 2
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-13, 20:41:37
Top użytkownik
sam sobie nie pomogłem,mówiąc szczerze niewiem jak dodać komuś punkt.moje pytanie na temat grzania było testem.pracuję w autoryzowanym serwisie-mam dostęp do dokumentacji ,podobnie jak Ty .jeśli Twoja firma stwierdzi barwnik w układzie,zatkany filtr i spaloną sprężarkę czy uzna gwarancję ? .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-13, 21:26:42
Zaawansowany użytkownik
Chłopaki dajcie sobie spokój.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa