Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Niby proste pytnie o lade ...

13 Odpowiedzi, 13290 Wyświetleń

popeye

2010-02-11, 17:29:14
Użytkownik
Jest sobie lada chłodnicza z 4 parownikami,na kazdy parownik zawor Danfosa TE 2 ,2 parowniki po okolo 3.5 metra dlugosci i 2 po 1.2metra .
Problem po wymianie sprezarki ,zaworow ,czynnika z R22 na R417 : pierwszy parownik szybko sie szroni (ten dlugi) ostatni (ten 1.2 m) cieply.
Zaczalem regulowac zaworami : pierwszy zawor 2 obroty w lewo ( zmniejszenie temperatury przegrzania) drugi zawor 1 obrot w lewo i ostatni ten krotki 1 obrot w prawo.
W dalszym ciagu pierwszy parownik sie szroni ale nie tak jak na poczatku ,te pozostale parowniki juz w porzadku,temperatura lady 4 stopnie celsjusza .
Czy moze byc powodem szronienia sie pierwszego parownika skoro niedaleko ( ok 1m ) jest umieszczona kurtyna powietrzna ???
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-11, 17:48:14
Top użytkownik
dwa obroty to stanowczo zbyt dużo .nie kręcę jednorazowo więcej niż 1/4 obrotu .sprawdź czy siateczki w zaworach są czyste.odkryte meble nie lubią przeciągów .sprawdź czy czujniki zaworów są prawidłowo zainstalowane .
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-11, 18:13:51
Użytkownik
to nie bylo od razu 2 obroty,regulacja bytla prowadzona przez dluzszy czas i obserwowalem zachowanie ( szronienie ) parownikow.Zawory sa nowe ,sam zmienialem Smile czujniki tez. wiem ze wymieniona sprezarka ( nie ja ja wymienialem) ma zbyt mala wydajnosc jak na ta lade.
Przeciagu tam nie ma ale ta kurtyna dosc mocno grzeje i leci na ta lade (dokladnie na ten pierwszy parownik )
  • Odpowiedz

mister

2010-02-11, 18:32:47
Zaawansowany użytkownik
no jak ci dmucha na parownik to będzie się szronił
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-11, 18:37:09
Użytkownik
ok bedzie sie szronil od kurtyny .w takim wypadku czy dalej regulowac zawory? wylaczenie albo przeniesienie kurtyny nie wchodzi w gre.
z jednej strony jest to nie profesjonalne ale jezeli wydatek cieplny tego parownika jest wiekszy to trzeba to zrekompensowac jakos.????
moge sie mylic
  • Odpowiedz

mg

2010-02-11, 20:20:35
Top użytkownik
Musisz ustawić odpowiednie przegrzanie na każdym z parowników. Podczas regulacji osłoń ten parownik od podmuchu kurtyny. (kurtyna dmucha w parownik?) :/
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-12, 20:16:03
Zaawansowany użytkownik
Ja bym zadał podstawowe pytanie czy układ przed przeróbką działaL poprawnie.Jeżeli tak to kurtyna odpada jako powód.
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-13, 17:20:04
Użytkownik
wszystko hulalo do wymiany sprezarki. obecna sprezarka ma mniejsza wydajnosc niz stara.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-13, 17:44:24
Zaawansowany użytkownik
popeye napisał(a):wszystko hulalo do wymiany sprezarki. obecna sprezarka ma mniejsza wydajnosc niz stara.
Opisz jeszcze jeszcze jedną rzecz.Czy parowniki są na oddzielnych elektrozaworach liniowych i stan wziernika cieczy.Może być tak że lada jak przypuszczam 3,75 ma zacięty zawór.
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-13, 19:47:04
Top użytkownik
potrafię .
  • Odpowiedz

popeye

2010-02-13, 20:29:10
Użytkownik
Nie ma wziernika cieczy,jest jeden elektrozawor ,4 parowniki .Wczesniej zawory byly przelewowe na tych dluzszych parownikach ale zostaly wymienione na nowe na wszyskich parownikach takie same TE 2
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-13, 20:41:37
Top użytkownik
sam sobie nie pomogłem,mówiąc szczerze niewiem jak dodać komuś punkt.moje pytanie na temat grzania było testem.pracuję w autoryzowanym serwisie-mam dostęp do dokumentacji ,podobnie jak Ty .jeśli Twoja firma stwierdzi barwnik w układzie,zatkany filtr i spaloną sprężarkę czy uzna gwarancję ? .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-13, 21:26:42
Zaawansowany użytkownik
Chłopaki dajcie sobie spokój.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa