Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

coś na temat R507

40 Odpowiedzi, 43431 Wyświetleń
1 2 Dalej

Qba

2010-02-17, 18:56:16
Zaawansowany użytkownik
Witam. Mam kilka urządzeń na ten czynnik ,głównie są to regały chł. i coś zaczyna się z nimi dziać .Jeszcze tam nie byłem ale zanim do nich zasiądę proszę o kilka informacji .
Jakiej skali manometrów używacie ( r 404 ?)
Czy ten gaz lubi płatać figle i jakie?
Ciśnienia dla urz.plusowych.
Może jakieś szczegóły o których powinienem wiedzieć .
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-17, 19:29:08
Top użytkownik
te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.
  • Odpowiedz

byniom

2010-02-17, 19:32:09
Moderator
Naprzykałd taki sówak [Obrazek: sowak_1.jpg]
[Obrazek: sowak_2.jpg]
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-17, 19:32:47 przez byniom.)
  • Odpowiedz

Remik

2010-02-17, 19:33:05
Zaawansowany użytkownik
Są manometry ze skalą temperaturową dla czynnika r404. Możesz użyć suwaka jak pisał patusX.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:14:24
Zaawansowany użytkownik
No i moim zdaniem do odpowiedzi Byniom nic dodać nic ująć.I to wszystko powinno być na temat.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:17:26
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.
Urlich Fon Juningen bardzo waleczna osoba.Szkoda że nie w chłodnictwie.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:19:19
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
barbie napisał(a):te wynalazki np Mawi są zwykle zasilane kapilarą ,napełnienie jest wagowe .własności termodynamiczne znajdziesz w poradniku Ullricha ,lub na dnie kartonu od butli.
Na dnie czytam inic niewidzę.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:21:43
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):
R-40 napisał(a):
Na dnie czytam inic niewidzę.
Napełnisz też wagowo po wymianie filtra o większej absorpcji.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-17, 21:34:24
Użytkownik
Najlepiej napełnić wagowo. Można też na oko obserwując parownik.
A ile większy założysz filtr? Z reguły w takich urządzeniach są filtry 30-40g. Nie wielka zmiana nic wielkiego nie zrobi w układzie. Pracują one na kapilarze i z taką różnicą sobie poradzą.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:36:56
Zaawansowany użytkownik
Co nato twoja wiedza książkowa.Więcej mniej a może tak samo?
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 21:40:06
Zaawansowany użytkownik
pawelek napisał(a):Najlepiej napełnić wagowo. Można też na oko obserwując parownik.
A ile większy założysz filtr? Z reguły w takich urządzeniach są filtry 30-40g. Nie wielka zmiana nic wielkiego nie zrobi w układzie. Pracują one na kapilarze i z taką różnicą sobie poradzą.
Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-17, 22:05:41
Użytkownik
R-40 napisał(a):Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.
Dlaczego kolego R-40 jesteś taki zawzięty i traktujesz wszystkich z góry ?
Nie napisałem, ze należy napełniać na oko , ale niekiedy sytuacja to sprawi , że i tak musimy to zrobić. Swoją drogą napełniałem już taki układ mając do dyspozycji tylko butle z gazem i wężyk, bez manometrów. I wszystka pracuje do dzisiaj bez zarzutów.
Co do wymiany filtra to najlepiej wymienić na taki sam, ale sam dobrze wiesz, że sytuacja czasem zmusza nas do kombinowania. W tego typu urządzeniach to nie gra większej roli wielkość filtra. Oczywiście normach rozsądku.
A co w przypadku skrócenia kapilary ? Też nam się zmieni cisnienie odparowania. Czy w tej sytuacji napełnienie wagowe będzie prawidłowe ? Myślę, ze nie. Trzeba to skorygować.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 22:26:15
Zaawansowany użytkownik
pawelek napisał(a):
R-40 napisał(a):Nieważne o ile większy.Na oko podłanczam manometry i nie na oko napełniam znając wartości pracy urządzenia.
Dlaczego kolego R-40 jesteś taki zawzięty i traktujesz wszystkich z góry ?
Nie napisałem, ze należy napełniać na oko , ale niekiedy sytuacja to sprawi , że i tak musimy to zrobić. Swoją drogą napełniałem już taki układ mając do dyspozycji tylko butle z gazem i wężyk, bez manometrów. I wszystka pracuje do dzisiaj bez zarzutów.
Co do wymiany filtra to najlepiej wymienić na taki sam, ale sam dobrze wiesz, że sytuacja czasem zmusza nas do kombinowania. W tego typu urządzeniach to nie gra większej roli wielkość filtra. Oczywiście normach rozsądku.
A co w przypadku skrócenia kapilary ? Też nam się zmieni cisnienie odparowania. Czy w tej sytuacji napełnienie wagowe będzie prawidłowe ? Myślę, ze nie. Trzeba to skorygować.
Pawełek widzę że jesteś w temacie.Dialog z tobą podejmę .Wydłużając kapilarę co się stanie.Moim zdaniem spadnie wydajność układu ?
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-17, 22:39:51
Użytkownik
No cóż kapilarę powinno się dobierać optymalnie. Robi się to zazwyczaj metodą prób i błędów.
Czy mam spadnie wydajność układu ? Zależy kiedy wydłużymy. Tą samą wydajność uzyskamy przy różnej długości kapilary. Jeżeli wydłużymy, chcąc mieć ta samą wydajność możemy to uzyskać poprzez doładowanie czynnika. Ale to też w pewnych granicach. Po pierwsze podnosi się nam ciśnienie skraplania i w dalszej konsekwencji okazuje się ze mamy za mały skraplacz, więc możemy dać większy tylko, że idziemy w koszty.
Długość kapilary zależy również jakimi sprężarkami dysponujemy. Chodzi mi o zakres temperatury pracy.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-17, 22:53:20
Zaawansowany użytkownik
I o to mi chodzilo.Niewzioleś po uwagę przekroju kapilary do jej długości.Raczej zemną sobie niezapolemizujesz.Jak zdąbędziesz wiedzę to pisz o stosunku przekroju kapilary do stosunku jej długości i wydajności.Ale moim zdaniem jesteś ambitny.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-18, 00:04:29
Zaawansowany użytkownik
R507 jest mieszaniną azeotropową dlatego można dopełniać czynnik jak sobie tylko zażyczysz płynem gazem jak sobie chceszBig Grin

ponadto jest najlepszym jak dotąd czynnikiem z jakim mam okazję współpracować. od 2002 roku stosuje ten czynnik i nie miałem z nim problemów. każdy stosował lub stosuje 404 ale szczerze powiem 507 jest o 110% lepszym czynnikiem i ma dużo lepsze własnośći
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-18, 16:41:28
Top użytkownik
niestety R507 to jest mieszanina podobna jak R404 .w R 507 jest dodatkowo kilka procent R134.
  • Odpowiedz

Remik

2010-02-18, 16:51:17
Zaawansowany użytkownik
Sory. Odnosiłem się do 404, tutaj występuje mały poślizg temperaturowy, w 507poślizg jest równy zero
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-18, 20:32:53
Zaawansowany użytkownik
sorry ale nie zgadzam sie. w tej sprawie mnie nie przekonasz. barbie idź do szkoły bo głupoty gadasz i robisz wode z mózgu ludziom. mój bląd że nazwałem go jednorodnym przyznaję ale to nie zmienia faktu że można operować nim jak tylko sobie chcesz

Cytuję:
,,,Mieszaniny azeotropowe, są to mieszaniny o określonym składzie kilku substancji jednoskładnikowych, zachowujące się podczas wrzenia i skraplania, jak czynniki jednorodne. Do takich mieszanin należy np. czynnik R507

Technika Chłodnicza Tom1 Hans-Jurgen ULLRICH strona 270

pozdrawiam

PS: usuń sam swoją wypowiedź a ja wtedy usune swój tekst do Ciebie Big Grin
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-18, 20:43:37
Top użytkownik
a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .
  • Odpowiedz

szk6

2010-02-18, 20:48:26
Użytkownik
gdzie masz tańszą od 404 507 biorę tonę
  • Odpowiedz

barbie

2010-02-18, 21:40:31
Top użytkownik
byłem kilka lat temu w Ostrowie Wielkopolskim .zapytałem się miejscowego chłodniarza dlaczego stosują 507-odpowiedział że jest tańszy-być może po kilku latach jest inaczej .producenci mebli chłodniczych częściej stosują 507 niż 404,moim zdaniem z powodu ceny ,bo te czynniki są podobne .
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-18, 21:43:07
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .
Jaka jest różnica pomiędzy mieszaniną azeotropową jakim jest 507 a mieszaniną zeotropową.Barbie w 1410 o tym pisali.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-18, 21:53:41
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):a jednak to jest mieszanina .507 jest ponoć tańszy,dlatego go stosują w biedniejszych okolicach .
Masz rację ale się nieznasz bo azeotropowe są mieszaniną przynajmniej 2 czynników wrzących przy stałej temperaturze bez zmiany składu obu faz.Podaj adres Urlicha a Cię pomszczę.To ja ci mówię Jagiełło dział 17 podstawy chłodnictwa. Z Polakami nie wygrasz.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-02-18, 22:13:06
Użytkownik
R-40 napisał(a):Niewzioleś po uwagę przekroju kapilary do jej długości.
dzięki R-40 za uznanie. Masz racje zapomniałem o przekroju kapilary, która tez oczywiście ma wpływ na wydajność urządzenia. Nie wiem jeszcze dostatecznie dużo i nie zamierzam z tobą polemizować. pozdrawiam.

Co do tematu to uważam, że R570 jest lepszym czynnikiem niż R440. Ma lepsze właściwości, uzyskujemy większą wydajność urządzenia. Nie zgadzam się z tym , iż niektóre firmy go stosują bo jest tańszy. W rzeczywistości to R440 jest tańszy, przynajmniej w moich okolicach.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa