Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rozmrażanie gorącymi parami

7 Odpowiedzi, 8761 Wyświetleń

crocens

2010-03-18, 15:58:09
Top użytkownik
Witam, zna ktoś może fachową literaturę na temat rozmrażania parowników gorącymi parami? Budował ktoś taką instalację?
.
  • Odpowiedz

AS

2010-03-18, 16:28:49
Zaawansowany użytkownik
Kolego, teorię masz w takiej książce B. Zakrzewski "Odszranianie oziębiaczy powietrza" WNT.
Temat rzeka, drogi inwestycyjnie, eksploatacja w miarę tania.
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-18, 16:48:30
Top użytkownik
Dziękuję za odpowiedź.
Temat rzeka i podobno nie taki prosty, ale mam na tapecie temat mroźni szokowych do mięsa, łącznie 200kW przy -40, trochę tych parowników tam jest i nawet nie chcę myśleć jakie mocowo grzałki elektryczne musiałyby być by to rozmrażać... naturalnym wydaje mi się zastosowanie innej metody i przypomniałem sobie o ciepłym gazie, jednak nigdy takiejinstalacji nie robiłem dlatego pytam o dobrą literaturę.

Pozdrawiam i "+" =)
.
  • Odpowiedz

AS

2010-03-18, 17:28:15
Zaawansowany użytkownik
Masz rację Kolego, że nie jest to prosty temat ale warty uwagi ze względu na czasy odszarniania. Np 40 kW chłodnica w -50 C czas odszraniania 7 minut. A to co masz wykonać to freon czy amoniak?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-18, 17:30:59 przez AS.)
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-18, 17:32:00
Top użytkownik
freon, 507ka, na elektronicznych zaworach dla zaoszczędzenia energii i odzyskiem ciepła z ciepła przegrzania do wstępnego podgrzania wody bieżącej...
.
  • Odpowiedz

AS

2010-03-18, 17:38:51
Zaawansowany użytkownik
Te nowe czynniki nie bardzo nadają się do takiego procesu (chociaż można go przeprowadzić tyle, że trochę dłużej) ze względu na dośc niską temperaturę tłoczenia(stąd moje pytanie freon czy amoniak) i jeszcze odzysk ciepła przegrzania(czyli podczas odszaniania jeszcze obniżysz temperaturę gorących par). Widzę , że temat raczej średni- duży. Kolego jeśli nie czujesz się na siłach to mogę zaprojektować Tobie taki układ.
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-18, 18:39:57
Top użytkownik
Dokładniej pisząc będą tą 3 komory, 80kW, 60kW i 60kW. Do każdej zbuduję osobny zespół sprężarkowy oparty na sprężarkach tlokowych. Jakiś czas temu uruchamiałem szokówkę około 20kW przy -43(pierwszą w swoim życiu a mam dopiero 24 lata =) ) właśnie na 507ce i nie mam z nią na razie żadnych problemów, stąd też wybór takiego czynnika. Tyle że tamta instalacja była bez odzysku ciepła na zaworach termostatycznych, taka podstawowa instalacja. Tym razem inwestor chce wydac więcej a mieć taniej w przyszłości =) stąd elektroniczne zawory rozprężne. Ale z tym odzyskiem ciepła możesz mieć rację. Tak na szybko licząc 200kW chłodnicze + jakieś 160kW mocy silników -20% z całośi to jakies 290kW z czego ciepło przegrzania wyniesie powiedzmy 10% czyli 29kW. Docelowo bedzie 6 parowników i chciałem, by cyklicznie się rozmrażały jeden po drugim. Pytanie brzmi ile zostanie z tych 29kW podczas procesu rozmrażania.

I dziękuje za propozycję ale lubię się uczyć i czuję sie w chłodnictwie dosyć dobrze, ale nie omieszkam, jeżeli pozwolisz, dopytac się parę szczegółów gdybym miał wątpliwości =) Poza tym w hurtowni w której kupuję mają projektantów którzy zawsze służą pomocą =)
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-18, 18:42:37 przez crocens.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa