Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ekonomizer

18 Odpowiedzi, 22917 Wyświetleń

crocens

2010-03-26, 11:46:24
Top użytkownik
Witam serdecznie.

Zastanowiło mnie ostatnio urządzenie zwane ekonomizerem. Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem. Moje pytanie brzmi
1. Czy ktoś miał z tym do czynienia?
2. Czy znacie jakąś literaturę dotyczącą tych urządzeń?
3. Jak duży wpływ na wydajność układu ma dochłodzenie cieczy?

Pozdrawiam, Marcin
.
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-26, 21:21:27
Top użytkownik
polutuj ze sobą 2 rury na długości metra -takie rozwiązanie jest często stosowane w meblach chłodniczych .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-26, 22:10:02
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):polutuj ze sobą 2 rury na długości metra -takie rozwiązanie jest często stosowane w meblach chłodniczych .
Jak sama nazwa wskazuje to jest ekonomiczne.Po polsku nazywa się dochładzacz cieczy.Barbie w 1 przypadku może to być 2 metry a w 2 200..Ty widziałeś tylko dochładzacz regału chłodniczego Linde.Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych.

j
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-03-27, 01:27:18
Zaawansowany użytkownik
Jezeli chcesz dochlodzic (Subcooling) to uważaj zebys nie przechlodzil

http://forum.info-klimatyzacja.pl/index....&#entry930
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-27, 21:43:04
Top użytkownik
R-40 napisał(a):Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych.
Dobrze, ale powiedzmy, że mam wodę z chillera w którym jest apas mocy. Czy wykorzystanie wody lodowej do przechłodzenia czynnika da jakieś wymierne korzyści w eksploatacji urządzenia?
.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-27, 22:06:26
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):
R-40 napisał(a):Jak masz za mały agregat to zastosowanie tego rozwiązania to samobójstwo pod względem przegrzania par czynnnika i uszkodzenia płyt zaworowych.
Dobrze, ale powiedzmy, że mam wodę z chillera w którym jest apas mocy. Czy wykorzystanie wody lodowej do przechłodzenia czynnika da jakieś wymierne korzyści w eksploatacji urządzenia?
Jak najbardziej taki układ z zapasu wody lodoweej możesz wykorzystać.Ale potrzebujesz do tego kolejny wymiennik ciepła pomiędzy wodą lodową a linią czynnika chłodniczego za skraplaczem.Temat napewno do przedyskutowania z kumatym projektantem.Crocens życzę dalszego takiego rozumowania.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-03-28, 11:11:38
Zaawansowany użytkownik
Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-28, 12:55:08
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.
Że takie rozwiązania są stosowane to wiem... interesuje mnie wpływ dochłodzenia na działanie systemu chłodniczego. I to bardziej w instalacja większych niż lodówka czy lada chłodnicza. Mam na myśli chłodnie i mroźnie, urządzenia po parę, parędziesiąt kW. Interesuje mnie czy zyski z przechłodzenia cieczy o np. 20K dają jakieś wymierne korzyści w późniejszych kosztach eksploatacji. Czy ktoś wie coś na ten temat pod tym kątem?

Pozdrawiam, Marcin
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-28, 13:06:18 przez crocens.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-29, 20:45:51
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):
elektromechanik napisał(a):Takie rozwiązanie masz w prawie każdej lodówce czy zamrażarce. Kapilara idzie wewnątrz rury ssącej.
Że takie rozwiązania są stosowane to wiem... interesuje mnie wpływ dochłodzenia na działanie systemu chłodniczego. I to bardziej w instalacja większych niż lodówka czy lada chłodnicza. Mam na myśli chłodnie i mroźnie, urządzenia po parę, parędziesiąt kW. Interesuje mnie czy zyski z przechłodzenia cieczy o np. 20K dają jakieś wymierne korzyści w późniejszych kosztach eksploatacji. Czy ktoś wie coś na ten temat pod tym kątem?

Pozdrawiam, Marcin
Jak najbardziej zaoszczedzasz na kilowatogodzinach.Ale zasada jest taka.Przynajmniej ja to stosowałem ,konsultacja z kumatym projektantem.Nie żadne programy.Przynajmniej darmowe.Jak kolega wyżej napisał i większość kolegów z forum to wie, taki układ stosjemy nietylko w lodówkach czy regałach chłodniczych.Tam wszystko jest obliczone.Co z tego że np. linię cieczy gdzie była zaprojektowana przez producenta w rurze ssawnej na 1,5 metra ty ją zamontujesz na odcinku ssawnym 3 m bo będziesz myślał że w upalne lato przed AZR ciecz będzie miała +15 stopni celcjusza przy temperaturze zew. + 47 na dachu. Ten manewr polega na tym aby pary czynnika dochładzające linię cieczy wpadając do sprężarki niemiały temperatury krytycznej dla danego czynnika,aby nieuszkodzić sprężarki-czynnika i oleju.Takie sztuczki to z dobrymi Magami.Czyli projektantami
  • Odpowiedz

AS

2010-03-30, 06:22:21
Zaawansowany użytkownik
Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:
1) wtryskiwane na międzystopień sprężarki dwustopniowej
2) wtryskiwane na wirniki sprężarki śrubowej.

Wy opisujecie wymiennik , który wykorzystuje dochłodzenie cieczy parami na ssaniu do sprężarki , ale z drugiej strony powoduje to zwiększenie przegrzania par czynnika przed sprężarką, a w efekcie końcowym wyższą temperaturę końca tłoczenia. Ekonomizer nie powoduje zwiększenie temperatury tłoczenie, ale jeszcze ją obniża.

Miłego dnia.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-03-30, 07:49:33
Zaawansowany użytkownik
AS napisał(a):Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:

Wy opisujecie wymiennik , który wykorzystuje dochłodzenie cieczy parami na ssaniu do sprężarki , ale z drugiej strony powoduje to zwiększenie przegrzania par czynnika przed sprężarką, a w efekcie końcowym wyższą temperaturę końca tłoczenia. Ekonomizer nie powoduje zwiększenie temperatury tłoczenie, ale jeszcze ją obniża.

Miłego dnia.
Kol. bardzo mądrze prawisz ale kol. crocens zapytał o -cytat

>Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem <

Czyli nie o ekonomizer w typu który kol. opisuje. Wygląda na to że to kol. nie doczytał pytania.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-30, 07:53:12 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

AS

2010-03-30, 07:59:22
Zaawansowany użytkownik
Jak Kolega sądzi gdzie jest montowany ekonomizer i co dochładza. Montowany jest pomiędzy zbiornikiem ciekłego czynnika a chłodnicą powietrza lub cieczy. Z jednej strony wtrysk czynnika na sprężarkę z drugiej dochłodzona ciecz na chłodnicę. Patrz sucha chłodnica międzystopniowa sprężarki dwustopniowej lub układy ekonomizera w sprężarkach śrubowych.

Powodzenia
  • Odpowiedz

freegass

2010-03-30, 11:21:07
Użytkownik
to co teraz potocznie nazywa się ekonomizerem kiedyś było dochładzaczem cieczy/przegrzewaczem par:
[Obrazek: dochodzenie1810.th.jpg]
Zysk z dochłodzenia definiuje obszar q'o.
Obecnie poprawę wydajności zyskuje się przez wtrysk ciekłego czynnika lub pary (EVI), ponieważ , jak wspomniano, obniża to temperaturę końca sprężania.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-30, 15:42:49
Zaawansowany użytkownik
Typowy zamęt z powodu nazewnictwa.Piszmy po polsku i szanujmy swój język.Np. po co pisać expansion valve skoro można zawór rozpężny.
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-30, 17:54:52
Zaawansowany użytkownik
AS napisał(a):Kolega Cocens zapytuje o układ ekonomizera, a wszyscy opisują układ wymiennika regeneracyjnego. Taże Panowie nie macie pojęcia o czym piszecie. Ekonomizer wykorzystuje dochłodzenie w wyniku przemiany izentalpowej ciekłego czynnika chłodniczego w wymieniku ciepła. Następnie mokre pary z tej przemiany nie są zasysane przez sprężarkę tylko:

Miłego dnia.
Wystarczyło napisać po polsku wymiennik regeneracyjny.Np.Stosowany kiedyś do maszyn do lodów.Woda ochładzała linię cieczy.Ludzie my sami się pozabijamy jak będziemy stosować języki techniczne angoli.DH 10 i14 Bez tak zwanych [ pisząc językiem młodych i pragnących błysnąć serwisantom ekonomizerom] bez wymiennika regeneracyjnego długo sobie niepochodziło.
Miłego dnia i powrotu do polsko- języcznych nazw.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-30, 17:58:06 przez R-40.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-30, 18:06:19
Zaawansowany użytkownik
crocens napisał(a):Witam serdecznie.

Zastanowiło mnie ostatnio urządzenie zwane ekonomizerem. Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem. Moje pytanie brzmi
1. Czy ktoś miał z tym do czynienia?
2. Czy znacie jakąś literaturę dotyczącą tych urządzeń?
3. Jak duży wpływ na wydajność układu ma dochłodzenie cieczy?

Pozdrawiam, Marcin
Właśnie? kto ten element instalacji wymiennika regeneracyjnego nazwał ekonomizerem i urządzeniem.To jest część instalacji chłodniczej.
  • Odpowiedz

crocens

2010-03-30, 18:25:13
Top użytkownik
Witam ponownie.

Przepraszam, jeżeli wprowadziłem zamęt z nazewnictwem. Chodziło mi o sam fakt dochładzania cieczy. W czasie dyskusji wyszło parę ciekawych pomysłów. Nigdy nie montowałem takich rzeczy, ale dodatkowa wiedza jest zawsze mile widziana, chociażby gdy trafię na serwis/naprawę maszyny z takim systemem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rysunki =)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

PS. I cieszy mnie, że udało się podyskutować (prawie) bez żadnej kłótni =)
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-30, 18:26:32 przez crocens.)
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-30, 18:25:36
Zaawansowany użytkownik
elektromechanik napisał(a):

Miłego dnia.
Kol. bardzo mądrze prawisz ale kol. crocens zapytał o -cytat

>Urządzenie to wykorzystuje chłód rozprężonego czynnika chłodniczego do dochłodzenia cieczy za skraplaczem <

Czyli nie o ekonomizer w typu który kol. opisuje. Wygląda na to że to kol. nie doczytał pytania.

Pozdrawiam
I tutaj z elektromechanikiem się zgadzam.Zle sformuowane pytanie.Bo w wymienniku regeneracyjnym niedochozi do rozprężania czynnika.
Wymiennikiem regeneracyjnym może być Wisła .Jak długa i szeroka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-03-30, 18:30:53 przez R-40.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa