Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nabijanie Gazem

12 Odpowiedzi, 26103 Wyświetleń

Bogdan_New_Jersey

2010-03-31, 01:50:26
Zaawansowany użytkownik
Czy możecie mi sprostować jak uczą Was na kursie nabijanie gazem urządzeń chłodniczych.
Ponieważ rozmawiałem osobą z Polski i on mi powiedział. Ze na początku cieczą a potem gazem /obrócenie butli/ dotyczy to wszystkich gazów
Przecież tak to można sobie nabijać np: R22
Ale już r404a lub r409a tylko cieczą i nawet jak już układ pracuje to bardzo powoli podajemy ciecz żeby nie uszkodzić kompresora. Przecież nabijanie na przykład gazu r409a nie cieczą a gazem, to naprawdę nie wiemy co tam nabijamy jaki gaz, prawdopodobnie wbijemy najlżejszy gaz z tej mieszaniny.
Jeżeli w Polsce mnie uczyli ze 2+2=4 to na całym świecie mam ten sam wynik
Chyba że jestem w błędzie i wynik jest 5 w innym państwie.
  • Odpowiedz

byniom

2010-03-31, 05:44:52
Moderator
Napełnia się cieczą tylko nie wszystko na raz bo mozna zalać sprężarkę. Ja przy mini splitach stosuję taką metodę że napełniam 150g co 3 min i wtedy on odparowuje z karteru w taki sposób ż enie zalewa kompresora.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-03-31, 07:33:22
Zaawansowany użytkownik
WITAM
Cieczą i jeszcze raz cieczą.
Gazem to można było R12 R 22 bez problemu. No jeszcze R 134a no to się nie powinno ale jak sie ktoś uprze.
Zdarza się że jakieś małe urządzenie typu lodówka czy zamrażarka gdzie niema danych co do ilości to napełniałem >gazem < i było OK.
Wszystkie pozostałe <teoretycznie ekologiczne i prawie ekologiczne >gazy tylko cieczą.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-31, 15:27:44
Zaawansowany użytkownik
Całe życie napełniam cieczą i niezdarzyło mi się aby uszkodziła się płyta zaworowa.Moja metoda polega na przykręceniu zaworu na oprawie manometrów w taki sposób aby ciśnienie na manometrze nieprzekraczało ciśnienia parowania dla danego urządzeniaNp.lada mięsna przy r-22 -10 = 2.5 Bar
  • Odpowiedz

barbie

2010-03-31, 18:17:05
Top użytkownik
R22 lepiej napełniać gazem-chyba że w zbiorniku ciekłego czynnika jest próżnia wtedy można zbiornik napełnić cieczą--(to jest szybka metoda ) .
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-31, 18:38:17
Zaawansowany użytkownik
Tak barbie masz rację i bardzo dużo czasu.Nawet jak w całym układzie dużej instalacji masz próżnię To i tak ona niewystarczy do zazsania pełnej ilości czynnika do stanu prawidłowej pracy czynnika.Jesteś niedoświadczonym samomenczennikiem napełniania układów chłodniczych szczególnie podczas niskiej temperatury zewnętrznej Skąd tacy jak ty się biorą i żle doradzają.Gdybyś napisał o maszynach śrubowych to bym zrozumiał wbrew błędnemu pojęciu ,że niemożna ich popsuć poprzez zalanie sprężarki ciekłym czynnikiem.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-03-31, 19:27:41
Zaawansowany użytkownik
Próżnia niewiele da. Masz próżnię wpuścisz trochę gazu i już jej nie masz. W takim wypadku tylko różnica ciśnienia. Tę najlepiej uzyskuje sie ( moim zdaniem ) wkładając butlę z czynnikiem w ciepłą wodę. Można też polewać gorącą wodą - wtedy wystarczają bardzo małe ilości wody a butla i tak się nagrzewa i gaz płynie że hej.

No ale każdy ma swoje metody. Zgodnie z powiedzeniem o imieninach Cyryla i Metodego.. czyli > Cyryl jak Cyryl gorsze są te jego metody.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

R-40

2010-03-31, 20:11:36
Zaawansowany użytkownik
Od 84 roku robię tak że uruchamiam maszynę i zapodaję czynnika bez względu na jego skład.
  • Odpowiedz

mg

2010-03-31, 20:23:08
Top użytkownik
Najpierw ładuje ciekły w zasobnik ile łyknie lub około 70% przewidywanego napełnienia, reszta ostrożnie na pracującym układzie ciekłym gazem na ssącą.
Uzupełniam ciekłym na ssącą podczas pracy układu. Dwa lata tak robie i nic się nie stało.
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2010-04-01, 01:02:02
Zaawansowany użytkownik
dzieki
punkta nikomu nie dam za kłótnie która dla mnie jest bez sensu
wszyscy za jednego jeden za wszystkich

czyli ta sama szkola jest w polsce co tutaj, umnie tak samo sie nabija

do osoby z forum i kto miał racje?!! Smile w polsce tez cieczą! Smile
  • Odpowiedz

admin

2010-04-02, 09:32:21
Gość
Zostały usunięte posty zawierające kłótnie
  • Odpowiedz

wit

2010-04-09, 11:58:06
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):dzieki
do osoby z forum i kto miał racje?!! Smile w polsce tez cieczą! Smile
jak najbardziej cieczą... ale chyba wiem skąd wzięło się o gazie. nabijamy cieczą -pomału i ostrożnie żeby nie zalać sprężarki...
a potem -potem to odwrócenie butli -na mały moment -żeby gazem wypchnąć ciecz z wężyka i tylko tyle.
cieczą -zamykamy zawór na manometrach -odwracamy butle zamykamy zawór na butli -uchylamy na manometrach -odsysamy wężyk i na moment popuszczamy zawór butli -ta odrobina co dmuchnie wypchnie nam resztki cieczy z węża -a jednocześnie jest na tyle mało ,że nie zmieni składu gazu.
ja napełniam tylko cieczą... ale jak ciecz się skończy to wyciągam z butli jeszcze ile się da...

i nie demonizujmy zmiany składu... wielokrotnie spotkałem się z napełnianiem "po gazie" r134, r507 -i bezproblemowo.
r404 w zasadzie też można ale to już gorzej...

innych nie wolno po gazie -bo zmienia się skład i urządzenia wariują... tak mówi teoria...ale...
wiele razy widziałem jak do klimy mającej powiedzmy 5kg nominał dobijano 3kg r407 i co z tego, ze dobijano cieczą ? uciekło przecież co chciało -bardziej lotne frakcje uciekły a zostały te mniej lotne -niskocisnieniowe...

po takim dobiciu pewnie czynnik w klimie był już mocno różny od r407 -ale klimy nadal hulały. robiono to w sporej i podobno profesjonalnej firmie... czasem dobijanie było kilkakrotne -jakiś niewielki wyciek w trudno dostepnym miejscu -znalezienie i zaspawanie to czas -a więc koszty... prościej i taniej przy każdym corocznym (lub co półrocznym) serwisie -trzepaniu filtrów dobić 20-30% i gnać dalej... do następnego serwisu "wytrzyma"
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa