Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

gdzie zamontować agregat

11 Odpowiedzi, 13335 Wyświetleń

mn27

2010-04-18, 19:14:07
Zaawansowany użytkownik
witam mam mały problem bo komora chłodnicza jest w środku lokalu mam zamontowac całą chłodnie i pytanie czy agregat może być wewnątrz pomieszczenia?
Bo jeśli chcieć go dać na zewnątrz to jest ok 5 m od agregatu do parownika dodam że wtedy agregat bedzie wyżej od parownika ok.0,5 m i boję sie o powrót oleju
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-04-18, 19:30:45
Zaawansowany użytkownik
Chyba nie masz na myśli pomieszczenia które ma być chłodzone Big Grin i =D

Jeśli jest to niezbyt duży agregat a pomieszczenie dość duże i dobrze wentylowane ( nie będzie zbyt duża temperatura ( ciśnienie skraplania ) to oczywiście można.
  • Odpowiedz

mn27

2010-04-18, 19:41:41
Zaawansowany użytkownik
no pewnie że nie w komorze chłodniczej może niewyraznie napisałem , chodziło mi ze w pomieszczeniu czyli po drugiej stronie sciany komory .
Czyli agregat dałbym w pomieszczeniu gospodarczym jest tam wentylacja dobrze wykonana ale obawiam sie o dopływ swieżego powietrza, dodam ze temp. w tym pomieszczeniu to 18 -20 stopni C.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2010-04-18, 19:47:05
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):no pewnie że nie w komorze chłodniczej może niewyraznie napisałem , chodziło mi ze w pomieszczeniu czyli po drugiej stronie sciany komory .
Czyli agregat dałbym w pomieszczeniu gospodarczym jest tam wentylacja dobrze wykonana ale obawiam sie o dopływ swieżego powietrza, dodam ze temp. w tym pomieszczeniu to 18 -20 stopni C.
Tak 18-20 teraz ale przyjdą upały i zacznie pracować agregat -oddając ciepło do pomieszczenia to może się zrobić nawet bardzo gorąco. Dlatego spytałem o > dobrą wentylację<.
  • Odpowiedz

mn27

2010-04-18, 20:02:35
Zaawansowany użytkownik
wentylacja jest dosyć wydajna pomieszczenie gdzie stałby agregat to ok 4x4xx2.5 a chłodnia raczej nie za duża ok 15 m3
  • Odpowiedz

crocens

2010-04-19, 06:17:42
Top użytkownik
5 metrów to jest nic... i pół metra w górę to też jest nic, po prostu robisz syfon przed pójściem w górę i rury prowadzone lekkim spadem w stronę agregatu.

PS jak to ma tylko 15m3 to mozesz dać śmiało za komorę, nic się nie stanie
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-19, 06:22:40 przez crocens.)
  • Odpowiedz

łysy45

2010-04-19, 06:48:18
Użytkownik
powiem jedno jak masz możliwośc to tylko na zewnątrz unikniesz problemów w lecie bo pomieszczenie to o którym piszesz malutki zaraz będzie ciepłe i wentylacja nie pomoże przerabiałem to nieraz pozdr.
  • Odpowiedz

pawelek

2010-04-19, 09:07:58
Użytkownik
popieram jak tylko możliwość to na zewnątrz, odległość jest niezbyt duża. Jeżeli chcesz dać w środku to ja bym dał większy skraplacz, tzw opcja tropik i jakiś nawiew świeżego powietrza.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 19:21:19
Zaawansowany użytkownik
mn27 napisał(a):witam mam mały problem bo komora chłodnicza jest w środku lokalu mam zamontowac całą chłodnie i pytanie czy agregat może być wewnątrz pomieszczenia?
Bo jeśli chcieć go dać na zewnątrz to jest ok 5 m od agregatu do parownika dodam że wtedy agregat bedzie wyżej od parownika ok.0,5 m i boję sie o powrót oleju
Najważniejsze jest to że się boisz.Montuj.Będzie z ciebie chłodniarz bo się boisz.
  • Odpowiedz

wit

2010-04-20, 22:23:31
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):Chyba nie masz na myśli pomieszczenia które ma być chłodzone Big Grin i =D
dobrze by szło... w chłodzonym pomieszczeniu to przynajmniej skraplacz miałby lekko Wink Wink Wink Smile
  • Odpowiedz

wit

2010-04-20, 22:35:15
Top użytkownik
ta komora mimo, że mała zajmie ci pół pomieszczenia... musiałbyś mieć naprawdę super wentylację... agregat będzie grzał lepiej niż dobra "farelka"
jak na dworze będzie plus 30 , grzejący agregat... to musiałbyś mieć wentylację... tak w uproszczeniu -nawiew do pomieszczenia z wentylatorem większym i mocniejszym niż ten na skraplaczu -i w przeciwległej ścianie wywiew -więszy niż wentylator nawiewający... inaczej... w pomieszczeniu zrobi Ci się plus 50 a agregat się ugotuje.

uciekaj z agregatem na dach. kilka metrów to nic takiego... daj syfon przy parowniku -i kontr-syfon na górze -potem spadek do agregatu. jeśli duża wysokość podnoszenia -to na pionach syfony co około 3-3,5m (teoria mówi o 5-ciu metrach ale to czasem nie starcza... lepiej "przedobrzyć" i dać więcej syfonów)
i zadbaj o odpowiednią średnicę rurociągu ssawnego -zwłaszcza na pionie... niech prędkość przepływu będzie 10-15m/s najlepiej około12-stu lub troszkę więcej.

mniej niż 10m/s -olej może nie chcieć iść pod górę. troszkę zapasu -dla spokoju sumienia -to 12m/s
prędkość przepływy na ssaniu większa niż 15m/s -może gwizdać i troszkę dławi dusi -tracisz troszkę wydajności.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa