Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

regulacja sprężarki

17 Odpowiedzi, 15306 Wyświetleń

tadek 1

2010-04-20, 20:07:51
Nowy użytkownik
Witam,jestem nowy.Mam pytanie do speców klimy samochodowej mianowicie,
sprężarce w tylnej części dokładnie po przeciwnej stronie tych węży od dołu jest taki zaworek który reguluje tarczą uchylną a ta z kolei skokiem tłoków w sprężarce.
Czy można samemu wykonać regulacje poprzez ten zaworek?
  • Odpowiedz

radekklimat

2010-04-20, 20:10:59
Moderator
Zaworek ten jest regulatorem automatycznym regulujacym na podstawie roznicy cisnien i samemu nic sie nie da zrobic.
Ewentualnie jest to zaworek nadmiarowy cisnienia ustawiony fabrycznie na 32 Bar
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 20:17:54
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem tarczą uchylną co do danego tłoka reguluje mimośród.
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-20, 20:22:13
Nowy użytkownik
Pytanie za sto punktów,jest tak od roku, wymieniłem sprężarke chłodnice z osuszaczem i klima chodzi spece twierdzą,że jest O.K. ale klima nie potrafi mi schłodzić autka co to może być?A jak stoje w korku to dupa blada prawie wogule nie chłodzi dopiero po wejs]ściu na obroty daje znaki życia.Auto to nubira.
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-20, 20:31:26
Zaawansowany użytkownik
tadek 1 napisał(a):Pytanie za sto punktów,jest tak od roku, wymieniłem sprężarke chłodnice z osuszaczem i klima chodzi spece twierdzą,że jest O.K. ale klima nie potrafi mi schłodzić autka co to może być?A jak stoje w korku to dupa blada prawie wogule nie chłodzi dopiero po wejs]ściu na obroty daje znaki życia.Auto to nubira.
Jak byłeś u specó to musi być ok.Gdyby niebyło ok. to zadziałał by jeden z zabezpieczeń ciśnieniowych.Chyba że kłamiesz że byłeś u szpeców.Proponuję zmienić magików którzy pomostkowali presostaty.Chodzi -chodzi-Płać i się poć.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-20, 20:37:08
Top użytkownik
Ten zawór się wymieniana na nowy ale to na nic się nie zda jeśli sprężarkę masz "wyświechtaną". Wentylatory skraplacza pracują podczas pracy klimatyzacji?
Czy skraplacz jest w dobrym stanie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-04-20, 20:38:42 przez mg.)
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-20, 20:47:56
Nowy użytkownik
jest nowy to znaczy ma rok ale działa tak samo dziś jak rok temu.
R-40 no niestety pomyliłeś się ale nie kłamie.A czy ty jesteś specem w tej branży? bo widze,że jesteś początkujący tak jak ja.
  • Odpowiedz

mg

2010-04-21, 19:42:31
Top użytkownik
Może klapka mieszająca powietrze ciepłe z zimnym nie domyka się. Sprawdziłeś to?
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-21, 19:57:57
Nowy użytkownik
Domyka się klapka ciepło zimno ogrzewanie działa O.K. A czy jest możliwe,że mam zasyfioną chłodniczke tzn ten element który chłodzi powietrze?
  • Odpowiedz

mg

2010-04-21, 20:16:32
Top użytkownik
Nie może być zasyfiona bo masz filtr przeciwpyłowy; chyba wiesz o tym i wymieniasz?
  • Odpowiedz

R-40

2010-04-23, 09:52:38
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Ten zawór się wymieniana na nowy ale to na nic się nie zda jeśli sprężarkę masz "wyświechtaną". Wentylatory skraplacza pracują podczas pracy klimatyzacji?
Czy skraplacz jest w dobrym stanie?
Przy wyświechtanej sprężarce z reguły skraplecz się niezałączy z powodu utraty i spadku wydajności sprężarki,a co za tym idzie obniżenia ciśnienia na tłoczeniu co niepozwala załączyć wentylatorów skraplacza.
  • Odpowiedz

awax

2010-04-23, 11:18:53
Top użytkownik
tadek 1 napisał(a):Domyka się klapka ciepło zimno ogrzewanie działa O.K. A czy jest możliwe,że mam zasyfioną chłodniczke tzn ten element który chłodzi powietrze?
Na wysokich obrotach schładza więc jest OK.
Tadek,nie żądaj cudów i diagnozy "na odległość",czy sprężarka była nowa?
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-23, 19:33:48
Nowy użytkownik
Nie wymagam cudów,tak sprężarka była nowa,filtr kabinowy również jest nowy.A powiedzcie mi Panowie jak można sprawdzić wydajność klimy w warunkach garażowych?Pewnie jest to niemożliwe bez odpowiednich narzędzi.
  • Odpowiedz

bodzio

2010-04-23, 19:54:35
Zaawansowany użytkownik
Możesz zmierzyć temperaturę na wylocie z kratek tylko podaj też zewnętrzną.
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-23, 20:14:04
Nowy użytkownik
o.k. postaram się zbadać wydajność w weekend.
  • Odpowiedz

tadek 1

2010-04-24, 12:39:49
Nowy użytkownik
sprawdzona temperatura przy 20C temp ja mam temperature powietrza przy kratce nawiewowej 15C przy włączeniu obiegu zamkniętego.Jak widać z klimą jest coś nie tak.
  • Odpowiedz

klaudiusz2000

2010-05-04, 21:48:29
Nowy użytkownik
Jak masz dojscie do manometrów to zobacz jakie są ciśnienia a wtedy nie bedzie wątpliwości tylu i łatwiej się coś wymyśl
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa