zuku napisał(a):Kolego mirek28121979 do klimy samochodowej nabija sie tyle gram czynnika ile producent podaje tolerancja jest bardzo mała. Nie wiesz ile brakuje moze 100g a moze 300gkolego zuku nie mam pojęcia ile brakuję czynnika bo auto mam już 3 wiosny i nic nie bylo napelniane a przede mna ile nie bylo napelniane?to też nie wiadomo?ale tak jak kolega tadeusz pisal że w ciągu 5 lat ubywa polowa czynnika,więc u mnie prawdopodobnie to samo?bo wszystko szczelne
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
jak uzupełniać układ
52 Odpowiedzi, 72540 Wyświetleń|
do mirek 28121979 tak jak ci pisaałem oczywiscie nie bedzie to profesjonalnie zrobione ale uzupełnisz klime sobie sam tym bardziej ze sprezarka ci sie załącza tylko słabo chłodzi i jak piszesz jestes za granica gdzie trudno o serwis klimy
czyli jeszcze raz kup 1 kg r134a i redukcje czyli zaworek do tej butli zeby podłączyc wężyk ,krótki wezyk i przyłącze na strone ssącą czyli niebieskie i uruchamiasz silnik tylko musisz włączyc klime i musi ruszyc spreżarka i powolutku odkrecasz butle i dozujesz ganajlepiej jak bys podczas napełninia ważył ile wpuściłeś i np. poszło 100 g patrzysz na temp.wylotu powietrza jak po paru minutach jeszcze nie chłodzi to znowu ze 100 gr i powinno zacząć chłodzić dodam jeszcze raz ze to bedzie zrobione nieprofesjonalnie ale jesli chodzi tylko o uzupłnienie klimy uwierz ze bedzie działać
zalazłem coś takiego http://www. allegro.pl/item1025938266_xado_samodzielne_napelnianie_klimatyzacji_wroclaw.html
lub http://sklep-xado .pl/index.php/component/virtuemart/?page=shop.product_details&category_id=10&flypage=flypage.tpl&product_id=156
myśle ze wystarczy na uzupełnienie na razie jedna butelka
mn27 napisał(a):myśle ze wystarczy na uzupełnienie na razie jedna butelkaDzięki chłopaki za rady.Naprawdę pomogliście mi. A tak przy okazji to przydałby się tu w Irlandii jakiś polski serwisant od klimy samochodowej!bo Ja i moi kumple nie słyszeliśmy o kimś takim. Mam nadzieje że dałem komuś z Was do myślenia
ile czynnika i oleju w całym układzie laguna 2004 1.6 16V?klimatronic.
czy ktoś udzieli odp.? neseser napisał(a):zalazłem coś takiego http://www. allegro.pl/item1025938266_xado_samodzielne_napelnianie_klimatyzacji_wroclaw.htmlDopytaj sprzedawcę co to jest dokładnie, bo prawdopodobnie jest to gaz palny coś jak butan. Na pewno zmieszanie tgo z r134-a jest co najmniej niewskazane. mirek28121979 napisał(a):ile czynnika i oleju w całym układzie laguna 2004 1.6 16V?klimatronic.Czynnik 625-675gram Olej 240-260 ml zielak1979 napisał(a):Dziękimirek28121979 napisał(a):ile czynnika i oleju w całym układzie laguna 2004 1.6 16V?klimatronic.Czynnik 625-675gram
kolejne pytanie do Was fachowców.
Czy po wymianie sprężarki(laguna 2004r) można ją uzupełnić olejem i czynnikiem bez specjalnego sprzętu? Mam na myśli zalanie go olejem do układu klimatyzacji i później uzupełnienie czynnika puszkami z szybko złączką. Wiem że to nie profesjonalne i że nie płuczemy układu ale czy to zda egzamin czy nie?
Jak stara była zatarta i nie wypłuczesz opiłków i reszty syfu nowa padnie prędzej niż myślisz, nie wspominając już o wymianie osuszacza i zaworu rozprężnego.
bodzio napisał(a):Jak stara była zatarta i nie wypłuczesz opiłków i reszty syfu nowa padnie prędzej niż myślisz, nie wspominając już o wymianie osuszacza i zaworu rozprężnego.to jest brata auto i mechanik samochodowy mu powiedział że sprężarka jest do wymiany bo łożysko mu już siada a w Irlandii nie ma regeneracji takich rzeczy,więc musi ją wymienić na inną używaną ale dobrą a dotychczas wszystko było ok.jeśli chodzi o chłodzenie.
Jak zrobisz próżnię, to możesz napełniać, ale bez tego to w żadnym wypadku.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Shitashii napisał(a):Jak zrobisz próżnię, to możesz napełniać, ale bez tego to w żadnym wypadku.dzięki za odp.
jeszcze ja radził bym wymienić osuszacz to przecież nie jest duży koszt i koniecznie musisz zrobić próznie
apropo renaulta aby napęłnić układ przez szybkozłącze niskiego ciśnienia(niebieski)to w reno mysisz mieć tez szybko złącze wysokiego ciśnienia(czerwone)po prostu reno ma na niskim cisnieniu szybko złaczke od wysokiego mn27 napisał(a):jeszcze ja radził bym wymienić osuszacz to przecież nie jest duży koszt i koniecznie musisz zrobić próznie dzięki za info mg napisał(a):Najlepiej usuwać gaz z układu i napełniać na wagę. Oleju powinieneś dodać tyle ile usunąłeś podczas odzysku plus minimalna ilość ,,dla spokojności" (10ml). Po usunięciu nieszczelności powinieneś oszacować ile oleju ubyło w układzie i tyle dodać. Kolego według twojej teorii twoja maszynka pokazuje błąd przy 0,4 bara i twoim zdaniem jest to logiczne.Wjaki sposób sciągasz olej z układu Jeżeli wedłóg twojej teorii aby był skuteczny odzysk to w układzie klimatyzacyjnym powinno być nadciśnienie.Albo coś nietak z twoją maszynką lub wiedzą. mirek28121979 napisał(a):Nieuznał bym jej za pełną a wręcz szkodliwą do układów chłodniczych.Jeżeli brakuje ponad ciśnienie atmosferyczne to mamy 2 możliwości.Ze uciekło po stronie wysokiego ciśnienia i robimy jak kolega powyżej napisał.Jeżeli nieszczelność nastąpiła po stronie niskiego ciśnienia odzyskany czynnik powinno się skierować do regenaracji a pozostały olej usunąć-układ wypłukać -wymienić filtr-i napełnić Powodem niezgody mojego wątku nie będę ja tylko fizyka z powodu inżekcji gazów.Tadeusz4321 napisał(a):Układ napełnia sie na wyłączonym silnikudziękuję za pelną odpowiedź R-40 napisał(a):Teorie które popularyzujesz są przestarzałe, maszyny do obsługi klimatyzacji widziałeś w sklepie,mg napisał(a):Najlepiej usuwać gaz z układu i napełniać na wagę. Oleju powinieneś dodać tyle ile usunąłeś podczas odzysku plus minimalna ilość ,,dla spokojności" (10ml). Po usunięciu nieszczelności powinieneś oszacować ile oleju ubyło w układzie i tyle dodać. na dodatek nie czytasz ze zrozumieniem. Trolu!!!
Witam!Zamówiłem szybkozłącze do napełniania czynnika i butle z r-134a i nabiłem troszkę za dużo!
Moje pytanie brzmi czy mógłbym sam upuścić trochę gazu czy muszę z tym jechać do servisu??? chciałbym nadmienić że mieszkam obecnie w Irlandii i nie ma tu specjalnie dużo takich warsztatów a w servisie taki przegląd kosztuje kupę kasy!Pomóżcie!!!
Przez tą samą szybkozłączkę możesz upuścić .Wcześniej odkręć puszkę w której zapewne zostało ci trochę czynnika-pójdzie w powietrze,lub ostroznie naciśnij srubokrętem na wkład zaworka serwisowego i upuść troche gazu.Uwaga na oczy!
dzieki tadeusz4321 za szybka odpowiedz
tutaj macie filmik a jest ich bardzo dużo na youtube jak dopełnić układ A/C przy użyciu małych butli z czynnikiem poprzez port niskiego ciśnienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-20, 12:33:54 przez lutek34.)
http://www.youtube.com/watch?v=v5EB17M6F1I http://www.youtube.com/watch?v=B_XkaAHvgM0&feature=fvw
dzięki lutek34 za filmiki ale już udało mi się wszystko zrobić poprawnie nawet koledze napełniłem w A4. jest dobrze.pozdrawiam
lutek34 napisał(a):tutaj macie filmik a jest ich bardzo dużo na youtube jak dopełnić układ A/C przy użyciu małych butli z czynnikiem poprzez port niskiego ciśnienia. mirek28121979 napisał(a):dzięki lutek34 za filmiki ale już udało mi się wszystko zrobić poprawnie nawet koledze napełniłem w A4. jest dobrze.pozdrawiamWitamy w klubie |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY