Jak zakladzsz 1000 kolan to warto zapłacić za projekt.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dobor rurociagu
33 Odpowiedzi, 35673 Wyświetleń|
Dałem cieczowa 5/8 dlatego że: wyjście z agregatu było fi 16, korpus zaworu miał przyłącz fi 12 Ssąca fi 28 bo: takie bylo wyjscie z agregatu i program do doboru rurociągu taki dobral a predkosc byla 12,5 m/s Dzięki za wszelkie wskazówki.
Ciekawa wydała mi się dyskusja pomiędzy szk6 a R-40. Patrząc na argumenty (szczególnie te z bramkami i autostradą) to racja powinna być po stronie R-40. Jednak coś mi mówi że lepiej robić jak sugeruje szk6. Tak sobie myślę (wracając do autostrady) rura fi 16 - autostrada 2 pasy ruchu i zawór fi16 dwie bramki, to teoretycznie idealnie rozwiązanie i zwiększenie do miliona bramek lub pasów nic nie zmieni. Jednak teoria a praktyka... (wiadomo)
W praktyce ani autostrady ani przewody nie biegną prostoliniowo i na małych dystansach. Wystarczy dodać zakrętów (syfonów) i ani samochody ani inne media już nie płyną jednostajnie (na łuku czynnik płynący po zewnętrznej ma inną prędkość i drogę od tego po wewnętrznej) i okazuje się, że nabierają straty w stosunku do przepustowości bramek... wiec lepiej dodać jeden pas więcej czyli zamiast fi16 lepiej 18. Tyle praktyki. Niestety jest jeszcze jedna teoria która przemawia tym razem za R-40, niestety nie umiem jej przełożyć wymiernie na praktykę, nawet tę autostradową. Mianowicie: na całkowity opór czynnika w rurze składa się jeszcze opór tarcia z powierzchnią a ten zależy jak byk od fi rurki. Im większe fi tym gorzej. Jednak zakładając, że tego problemu niemal nikt nie uwzględnia, straty chyba mają się nijak do zysków i dlatego lepiej mimo wszystko fi 18 Jednak właśnie po to jest forum aby takie sprawy analizować i konfrontować z tym co pokazuje życie. Tak, to się rozpisałem :-) To dla tych co nie tylko lubią wiedzieć, że działa ale też dlaczego działa Pozdrawiam, szczególnie R-40 i szk6
Każdy sprzęt elektryczny po podłączeniu do prądu zazwyczaj działa lepiej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-14, 11:24:25 przez CoolDragon.)
CoolDragon napisał(a):(...) Mianowicie: na całkowity opór czynnika w rurze składa się jeszcze opór tarcia z powierzchnią a ten zależy jak byk od fi rurki. Im większe fi tym gorzej.Tu się nie zgodzę. Przy większej średnicy opór przepływu (wynikający z oporów tarcia ze ściankami) będzie mniejszy. A to ze względu na pole przekroju poprzecznego rury, a dalej z drugiej pochodnej tego pola
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Całościowy opór oczywiście będzie mniejszy ze wzrostem średnicy i to są plusy ale z tego co mi się wydaje, to cząstkowy opór tarcia jest jednak większy przy wzroście pola powierzchni. Jeśli płynące medium musi pokonać tarcie dajmy na to o wartości 1 wynikający z pola powierzchni styku powiedzmy też 1, to jeśli to pole zwiększymy do 2 no to na "chłopski" rozum opór też wzrośnie do 2 i to jest właśnie minus.
Jedno jest pewne, opór łódki płynącej w wodzie zależy m.in. od tarcia na polu powierzchni zamoczonej. A przecież jest sprawą umowną i bez znaczenia czy medium trze o powierzchnie czy powierzchnia trze o medium. Mylę się? Jeśli tak, to R-40 zostaje bez argumentu? Pozdrawiam
Każdy sprzęt elektryczny po podłączeniu do prądu zazwyczaj działa lepiej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-14, 12:42:28 przez CoolDragon.)
Poetycko z tą łódką :-)
A tu trochę wiedzy akademickiej: http://www.uwm.edu.pl/kiap/dydaktyka/H01.pdf - zobacz pierwszy wzór. Upraszczając przepływ, to obrazuje on, że opór maleje wraz z kwadratem średnicy rury. Oczywiście dla zachowania prędkości przepływu oraz ze względów ekonomicznych nie możemy popaść w absurdy i dawać do np agregatu 5kW rur o olbrzymich średnicach jak w gazociągu jamalskim (czy jakoś tak).hm.... a dlaczego link nie robi się hiperłączem, nawet gdy piszę w klamrach [ u r l ] [ / u r l ] ???
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-05-14, 16:21:56 przez Shitashii.)
Poniekąd wszyscy mają rację.Jedni są zdania że zwiększenie przekroju rurociągu ssawnego polepszy powrót oleju,Ja sądzę inaczej.
to wszystko zależy co jest wyżej -chłodnica czy agregat i czy są syfony .
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY