Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kierunek uzupełniania (przepływu) czynnika.

7 Odpowiedzi, 8123 Wyświetleń

barteku

2010-06-27, 05:42:20
Nowy użytkownik
Witam,

Mam problem z układem klimatyzacji w swoim aucie.
Rok temu po wakacjach został rozszczelniony układ. Jeździłem tak prawie rok czasu, po czym w tym roku (kilka dni temu) rozebrałem auto i widoczny był wyciek na tylnej części skraplacza. Wymieniłem skraplacz na nowy, pojechałem napełnić układ i weszło tylko 100g czynnika i nie chciało wejść więcej. Powinno wejść 680g +/- 10g (dane z naklejki przy silniku)

Teraz pytanie do specjalistów, w którym kierunku jest napełniany czynnik, czy najpierw przechodzi przez skraplacz czy przez osuszacz?

Mam do wyboru, albo wymienić osuszacz (ok. 150zl), bo jest jakieś prawdopodobieństwo, że na skutek rozszczelnienia układu został zapchany lub po prostu skraplacz jest niedrożny i muszę go odesłać. Kierunek napełniania czynnika powinien mi wyjaśnić, co wybrać?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

barteku

2010-06-27, 07:54:05
Nowy użytkownik
Znalazłem w internecie taki schemat:

[Obrazek: 82klima.png]

Spojrzałem do auta i uzupełnianie czynnika przebiegało na złączu między sprężarką (Compressor), a skraplaczem (Condenser). Z tego wynika, że te 100g, które udało się uzupełnić utknęło, albo w skraplaczu, albo w osuszaczu (Receiver/drier) .

Niewiele ten post wnosi, ale może kiedyś komuś się przyda taki schemat.

Nadal czekam na komentarz fachowców do mojego problemu.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-27, 07:54:56 przez barteku.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-27, 16:43:03
Zaawansowany użytkownik
Napisz lepiej jak wygladalo napelnienie i czy uklad byl sprawdzany pod wzgledem szczelnosci.

Niech zgadne - gosc podlaczyl magiczny sprzet na kolkach. Zrobil chwile proznie i weszlo mu tylko 100 gram i wiecej nie chcialo ? Rolleyes
  • Odpowiedz

barteku

2010-06-27, 18:05:24
Nowy użytkownik
Aż tak źle to z nim nie było.

Najpierw odciągnął stary olej ( żółtawo-brązowy ) do zbiorniczka po lewej stronie magicznej maszyny (Magneti Marelli). Żałuję, że nie spojrzałem ile tego oleju ściągnął, ale podejrzewam, że niewiele bo układ był nieszczelny - skraplacz miał wyciek (więc go wymieniłem). Później przez 15 minut robiła się tzw. próżnia i następnie napełnianie. Gdy koleś zobaczył, że weszło tylko 100-110g to kazał mi włączyć klimatyzację w aucie na maxa i potrzymać silnik na obrotach 1500-2000. Włączył się na moment elektrowentylator od klimatyzacji. Niestety ani więcej czynnika nie wciągnęła klima, ani nie zaczęła chłodzić. Później stwierdził, że osuszacz jest zapchany, skoro wymieniłem skraplacz na nowy.

Może ktoś z Was wie jak to wygląda przy napełnianiu, w którą stronę przemieszcza się olej najpierw?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-06-27, 18:20:40 przez barteku.)
  • Odpowiedz

Robert81r

2010-06-27, 19:20:18
Zaawansowany użytkownik
No dobra, a co na zegarach w maszynce sie dzialo ?

Powiem Ci ze troche dziwne jest to ze gosc uzupelnial czynnik puszczajac go miedzy kompresor a skraplacz przy pracujacym ukladzie ... Rolleyes Czy to nie byl czasami Chuck Noris ?
  • Odpowiedz

barteku

2010-06-27, 19:25:28
Nowy użytkownik
Wiesz, ja jestem tylko użytkownikiem auta, który chce mieć sprawną klimatyzację i robię wiele by tak było.

Niestety nie wiem co było na zegarach.
Kable od maszyny miał podpięte do dwóch zaworów przy aucie, niebieski i czerwony.

Tak, czy tak. Jutro kupuje nowy osuszacz. Czy firma Kager to dobra firma jak na osuszacz czy jakaś lipa? No i oczywiście robię drugie podejście do napełnienia klimatyzacji, ale tym razem w innym zakładzie.
  • Odpowiedz

CHŁODnick

2010-06-28, 19:57:25
Użytkownik
barteku napisał(a):No i oczywiście robię drugie podejście do napełnienia klimatyzacji, ale tym razem w innym zakładzie.
Dobra decyzja! Odnośnie filtra to każdy jest dobry byle by był nowy.
Profesjonalne strzyżenie owiec, naprawa bojlerów, destylatorów i kalkulatorów.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa