Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Książki i poradniki dot. klimatyzacji (godne polecenia)

16 Odpowiedzi, 25098 Wyświetleń

Madd

2010-09-01, 06:04:19
Nowy użytkownik
Witam wszystkich!

Chciałbym zacząć przygodę z klimatyzacją i jestem ciekaw, czy poza szkoleniami i wiedzą praktyczną znajdę jakieś ciekawe książki, poradniki itp. dotyczące budowy, montażu, serwisu i pracy klimatyzatorów. Jeżeli przychodzą Wam do głowy tytuły godne polecenia, albo informacje gdzie dostać takie cuda, będę wdzięczny za pomoc (pomijam oczywiście kopalnię wiedzy jaką jej niniejsze forum Smile ). Jednocześnie proszę o opinię czy wg Was wiedza teoretyczna w tym fachu jest tak samo ważna jak doświadczenie, czy może przede wszystkim "praktyka czyni mistrza"?

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!
  • Odpowiedz

tommatiz

2010-09-01, 06:13:37
Moderator
Praktyka czyni mistrza. Teoria jest absolutnie ważna ale bez praktyki nic nie zrobisz. Pzdr
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-01, 06:14:25
Moderator
O typowych książkach z których dowiesz się rzeczy praktycznych to możesz zapomnieć . Większość to teoria i zasady pracy takich układów i termodynamiki i radzę najpierw poczytać to a potem brać się za praktykę bo będzie ci o wiele łatwiej zrozumieć to wszystko.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Madd

2010-09-01, 06:25:39
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedzi!

Czy w takim razie mogę prosić o jakieś tytuły teoretycznych publikacji, przez które przebrnęliście Panowie (i Panie - parytet Smile ) bez uszczerbku na zdrowiu lub które są "biblią" tej dziedziny wiedzy?

PS. A co sądzicie o szkoleniach w COCHu? Poza szkoleniami na "Świadectwo kwalifikacji" prowadzą również kursy tupu "Budowa montaż i typowe usterki klimatyzatorów typu Split" - ktoś z Was uczęszczał na to szkolenie - tak czy tak się wybieram, ale jestem ciekaw co o nim myślicie i czy uważacie, że jest warte 500pln.
  • Odpowiedz

byniom

2010-09-01, 06:28:05
Moderator
"chłodnictwo i klimatyzacja" Gutkowski i Butrymowicz
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

KlimTech

2010-09-01, 12:51:36
Użytkownik
Maksymilian Malicki "Wentylacja i Klimatyzacja"
gadu-gadu: 3236154
  • Odpowiedz

Madd

2010-09-01, 13:47:33
Nowy użytkownik
Dzięki byniom! Twoja propozycja brzmi całkiem nieźle, poza tym widzę, że wydanie z 2008 roku można dostać w necie za ok 40pln. Na pewno przeczytam, miejmy nadzieję, że ze zrozumieniem! Tongue

Co do drugiego tytułu to trochę odstrasza rok wydania - 1977, ale widzę, że książkę można zassać z sieci w pdf. co niniejszym czynię.

Gracias Panowie!
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-09-01, 16:03:39
Moderator
Książka Butrymowicza bardzo naukowa - jest to podręcznik akademicki. Ale oprócz wielu całek i pochodnych jest sporo opisów.
Ja bym bardziej polecał "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" Ja mam wydanie z 1989r, ale jest też dużo nowsza wersja, którą niedługo mam zamiar nabyć. To starsze wydanie kupiłem na alledrogo chyba za 10 pln.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Saturator

2010-09-07, 20:21:33
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Książka Butrymowicza bardzo naukowa - jest to podręcznik akademicki. Ale oprócz wielu całek i pochodnych jest sporo opisów.
Ja bym bardziej polecał "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze" Ja mam wydanie z 1989r, ale jest też dużo nowsza wersja, którą niedługo mam zamiar nabyć. To starsze wydanie kupiłem na alledrogo chyba za 10 pln.

Heyka,
podpisuję się pod tą rekomendacją.
Bardzo praktyczna i użyteczna książka zawierająca również pewną porcję wiedzy teoretycznej zjadliwej dla każdego.
Pozdrówka :-)
Droga na szczyt zawsze prowadzi pod górę. Tylko upadek nie wymaga wysiłku.
  • Odpowiedz

Bock

2010-09-07, 21:10:54
Zaawansowany użytkownik
na początek Technika Chłodnicza Ullricha Tomy 1,2

pamiętaj że teoria jest ważna ale bez praktyki nie wiele warta

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Ghost70

2011-04-17, 08:09:56
Użytkownik
Może jeszcze się przyda

Urządzenia chłodnicze i przepisy prawne. Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński
Poradnik klimatyzacji - tłumaczenie niemieckiego bestsellera ?Handbuch der Klimatechnik" Band 1: Grundlagen wydawnictwa C. F. Muller
Starkowski D., Zwierzycki W., Bieńczak K., Samochodowy transport krajowy i międzynarodowy. Tom II Przepisy prawne, wydanie II
pod redakcją Haliny Koczyk Ogrzewnictwo praktyczne - II wydanie uzupełnione projektowanie, montaż, certyfikacja energetyczna, eksploatacja
Gaziński Bolesław (red.): Technika klimatyzacyjna dla praktyków Klimatyzacja pojazdów samochodowych
Pyrkow V. Regulacja hydrauliczna systemów ogrzewania i chłodzenia. Teoria i praktyka.
Starkowski D., Zwierzycki W., Bieńczak K. Tom III środowisko pracy kierowcy. Logistyka. Wydanie II rozszerzone.
Zwierzycki W., Bieńczak K. i inni, Pojazdy chłodnicze w transporcie żywności
Koczyk Halina (red.): Ogrzewnictwo praktyczne. Projektowanie, montaż, eksploatacja.
Gaziński Bolesław (red.): Technika klimatyzacyjna dla praktyków. Komfort cieplny...
Gaziński Bolesław (red.): Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport
Koczyk Halina (red.): Ogrzewnictwo dla praktyków
Technika chlodnicza dla praktyków.
Przechowalnictwo i transport. - wydanie 2 rozszerzone
Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński
Technika Klimatyzacyjna dla praktyków
Komfort cieplny, zasady obliczeń i urządzenia - wydanie 2 rozszerzone
Praca zbiorowa pod redakcją B. Gaziński
Serwis i eksploatacja urządzeń chłodniczych.
Praca zbiorowa pod redakcją B. Gazinskiego, G. Krzyżaniaka

reszta tutaj: http://www.systherm.pl/technik/Wydawnictwo/197.html
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-17, 12:17:29
Zaawansowany użytkownik
byniom napisał(a):"chłodnictwo i klimatyzacja" Gutkowski i Butrymowicz

jest to dobra ksiazka ale jeszcze nie dla ciebie, wniej sa glownie wzory i tabelki, Ty musisz zaczac troche z nizszej pulki
zeby poczytac dlaczego klimatyzator chlodzi, jak sparawdzic cisnienia co to jest manometr, Podstawy
Gutkowskiego mozesz czytac jak pojmiesz juz troche wiedzy
Nie zaczynaj z grobej rury

wez sobie na przyklad ksiazke pod tytulem
Technika Klimatyzacyjna dla praktykow
Bolesława Gazinskiego
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-17, 13:25:28
Zaawansowany użytkownik
ale to jest historyczny temat
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-04-18, 01:48:30
Zaawansowany użytkownik
czy ktos czytal ta ksiazke
Technika chłodnicza dla praktyków. Urządzenia i przepisy prawne
na klimatyzacji.pl ja reklamuja

[Obrazek: okladka%5B7%5D.jpg]
  • Odpowiedz

Januar

2017-02-05, 20:42:28
Nowy użytkownik
Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze - stary dobry podręcznik. Wszystko od podstaw. No i jeszcze jeden OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA, KLIMATYZACJA PODRĘCZNIK.
  • Odpowiedz

barbie

2017-02-05, 21:02:26
Top użytkownik
cena za poradnik jest z księżyca w 1989 kosztował 3200 starych złotych ,w 2000 roku 45 nowych złotych .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa