Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R404A, agraegat blue star

5 Odpowiedzi, 6609 Wyświetleń

damian1029

2010-09-17, 10:25:30
Nowy użytkownik
Hej. mam problem z agregatem blue star. klient wymaga temperatury -40 stop.C. Niestety udało mi się zbić max do -38. Odparownie mam 0,2 bara (ok. -46 stopni) , a skraplanie 13 bar. Wentylatory od skraplacza pracują maksymalnie, brak regulatora. czynnika R404A jest wpuszczone na wziernik + 1 kg (4 kg zbiornik). co mam zrobić? czy założyć regulator? regulacja TZR nie daje skutku
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-17, 11:13:45 przez damian1029.)
  • Odpowiedz

renegat35

2010-09-17, 17:33:58
Użytkownik
Zakryj kolego skraplacz kartonem, połowę lub 3\4 i zobacz co się będzie działo. To ci da odpowiedz na temat regulatora.
  • Odpowiedz

Artic

2010-09-17, 21:12:19
Zaawansowany użytkownik
Zasadnicze pytania:

1. jakiej jest mocy agregat
2. jaka jest komora.
3. jaki tam jest towar.

Wątpie kolego byś wyciągnoł z tego sprzętu -40. Ja testowałem 2 razy przewymiarowany agregat i poszło tylko do -36 na 404a
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

łysy45

2010-09-18, 11:30:58
Użytkownik
proponuję zmienic na 507 i będzie dobrze i wentylatory trochę wyhamowac pozdr
  • Odpowiedz

wit

2010-09-20, 21:23:10
Top użytkownik
blu star -chodzi o któryś hermetyczny danfosowski ? który ? jaka komora? (wielkość i izolacja komory? )

jeśli tak -jeśli to hermetyk blustar MTZ NTZ czy nawet LTZ -to jak dla niego to bardzo niska temp komory i bardzo niskie odparowanie... po prostu wydajność agregatu bardzo spada... danfosiki -maneuropy bardzo nie lubią pracy poniżej -35 stopni odparowania...

-40 to dla nich już ostre przegięcie... i wydajność byle jaka i silniki się przegrzewają... agregat ma znikomą wydajność a jej połowę jeszcze zużywa do chłodzenia własnych uzwojeń...

nieważne co producent podaje w kopercie pracy.... hermetyk blustar danfosa dobrze chodzi do -25 C odparowania -przy -30 jeszcze jakoś się sprawuje... -35 jest już byle jak. a -40... to po prostu "planowe niszczenie agregatu"
-45C -odparowanie dopuszczalne dla DOBRYCH semichermetyków. Danfosowski blustarek tego nie wytrzyma... bardzo szybko biedak padnie .

skraplania z 13 bar nie ma sensu podbijać żadnym regulatorem -pracy TZR nie poprawisz -około 11bar różnicy daje już pełną wydajność zaworu. zwiększenie ciśnienia skraplania dodatkowo przydusi agregat już nie dający rady... i będzie gorzej.
sugerowałbym ewentualnie dać większą dyszę w zaworze -i zobaczyć jak się układ zachowuje. pewna niewielka poprawę może też dać wymiana czynnika na 507. Ale... najlepiej wymienić agregat -dać jakiegoś dobrego semihermetyka dedykowanego do niskich odparowań -jakiegoś bitzera lub copelanda....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa