Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

R404A, agraegat blue star

5 Odpowiedzi, 7113 Wyświetleń

damian1029

2010-09-17, 10:25:30
Nowy użytkownik
Hej. mam problem z agregatem blue star. klient wymaga temperatury -40 stop.C. Niestety udało mi się zbić max do -38. Odparownie mam 0,2 bara (ok. -46 stopni) , a skraplanie 13 bar. Wentylatory od skraplacza pracują maksymalnie, brak regulatora. czynnika R404A jest wpuszczone na wziernik + 1 kg (4 kg zbiornik). co mam zrobić? czy założyć regulator? regulacja TZR nie daje skutku
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-09-17, 11:13:45 przez damian1029.)
  • Odpowiedz

renegat35

2010-09-17, 17:33:58
Użytkownik
Zakryj kolego skraplacz kartonem, połowę lub 3\4 i zobacz co się będzie działo. To ci da odpowiedz na temat regulatora.
  • Odpowiedz

Artic

2010-09-17, 21:12:19
Zaawansowany użytkownik
Zasadnicze pytania:

1. jakiej jest mocy agregat
2. jaka jest komora.
3. jaki tam jest towar.

Wątpie kolego byś wyciągnoł z tego sprzętu -40. Ja testowałem 2 razy przewymiarowany agregat i poszło tylko do -36 na 404a
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

łysy45

2010-09-18, 11:30:58
Użytkownik
proponuję zmienic na 507 i będzie dobrze i wentylatory trochę wyhamowac pozdr
  • Odpowiedz

wit

2010-09-20, 21:23:10
Top użytkownik
blu star -chodzi o któryś hermetyczny danfosowski ? który ? jaka komora? (wielkość i izolacja komory? )

jeśli tak -jeśli to hermetyk blustar MTZ NTZ czy nawet LTZ -to jak dla niego to bardzo niska temp komory i bardzo niskie odparowanie... po prostu wydajność agregatu bardzo spada... danfosiki -maneuropy bardzo nie lubią pracy poniżej -35 stopni odparowania...

-40 to dla nich już ostre przegięcie... i wydajność byle jaka i silniki się przegrzewają... agregat ma znikomą wydajność a jej połowę jeszcze zużywa do chłodzenia własnych uzwojeń...

nieważne co producent podaje w kopercie pracy.... hermetyk blustar danfosa dobrze chodzi do -25 C odparowania -przy -30 jeszcze jakoś się sprawuje... -35 jest już byle jak. a -40... to po prostu "planowe niszczenie agregatu"
-45C -odparowanie dopuszczalne dla DOBRYCH semichermetyków. Danfosowski blustarek tego nie wytrzyma... bardzo szybko biedak padnie .

skraplania z 13 bar nie ma sensu podbijać żadnym regulatorem -pracy TZR nie poprawisz -około 11bar różnicy daje już pełną wydajność zaworu. zwiększenie ciśnienia skraplania dodatkowo przydusi agregat już nie dający rady... i będzie gorzej.
sugerowałbym ewentualnie dać większą dyszę w zaworze -i zobaczyć jak się układ zachowuje. pewna niewielka poprawę może też dać wymiana czynnika na 507. Ale... najlepiej wymienić agregat -dać jakiegoś dobrego semihermetyka dedykowanego do niskich odparowań -jakiegoś bitzera lub copelanda....
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa